Pandemide bu belirtileri ciddiye alın! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Pandemide bu belirtileri ciddiye alın!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Güvenç, ‘Pandemi sürecinde uzun süren ses kısıklığından boyun bölgesinde büyüyen kitlelere kadar pek çok sorun alarm işareti olabilir. Doktora başvurmakta geç kalmayın’ dedi…


Web Banner

COVID-19 pandemisinin ülkemizi ve dünyayı kasıp kavurmaya devam ettiği bu günlerde bir çok kişi virüs kapma korkusuyla hastanelerden uzak duruyor. Ancak bu nedenle teşhis ve tedavide geç kalınıyor.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Güven Güvenç, ciddi hastalıklara işaret edebilen kulak burun boğaz sorunlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

 

SES KISIKLIĞINA DİKKAT!

Sesiniz kısılmışsa ve 3 haftayı aşan bir süredir iyileşme olmuyorsa muhakkak bir kulak burun boğaz uzmanına başvurun. Altta yatan neden nodül, polip, reflü gibi habis olmayan bir sorundan kaynaklanabileceği gibi gırtlak kanseri de olabilir! Sigara ve alkol tüketimi fazla olanlarda kanser riskinin arttığını hatırlatmak isterim.

DİLDE İYİLEŞMEYEN YARALAR

Dilde çıkan yaraların çoğu aft olarak isimlendirdiğimiz, ağrılı, günler veya haftalar içinde gerileyip iyileşen yaralardır. Ancak dil üstünde ortaya çıkan bir yara haftalar veya aylar geçmesine rağmen gerilemiyor, tam tersine giderek büyüyorsa, kenarları düzensiz, ülserleşmiş bir görüntü sergiliyorsa, söz konusu yaradan kanamalar olmaya başladıysa veya dilinizde mukozanın altında anormal bir sertlik meydana geldiyse, dil hareketlerinizde kısıtlılık olduysa, dilinizi ağzınızın içinde rahat döndüremiyorsanız ve konuşmanız bozuluyorsa bu durum dil kanserine işaret edebilir.

BOYUNDA ŞİŞEN LENF BEZLERİ

Baş-boyun bölgesi, lenf bezleri açısından bir hayli zengindir. Bu bölgedeki lenf bezlerinin şişmesinin en sık sebebi enfeksiyonlar ve enflamatuvar hastalıklardır. Bu bölgelerdeki ağrısız, sert, çevre dokulara yapışık, haftalar veya aylar içinde giderek büyüyen, antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen lenf bezleri bir baş-boyun kanserinin lenf bezine sıçraması sonucu ortaya çıkabilir veya direk olarak lenf bezinden gelişen lenfoma adı verilen bir kanserin bulgusu olabilir. Boynun bir yanında yukarda tarifi yapılan şekilde bir lenf bezi şişmesinin beraberinde hastanın aynı tarafta bir işitme kaybı var ise, bu belirtiler bir nazofarenks (geniz) kanserine bağlı şekilde ortaya çıkmış olabilir. Burada sözü geçen işitme kaybı genizdeki kanser sebebiyle orta kulakta sıvı birikmesinden kaynaklanabilir.

ANİ İŞİTME KAYBI

Hastalar aniden ortaya çıkan genelde tek taraflı bir işitme kaybı fark ederler. Buna söz konusu kulakta tıkanıklık, uğultu veya çınlama ve kimi zaman baş dönmesi eşlik edebilir. Büyük oranda nedeni bilinemeyen bir hastalıktır ancak ortaya çıkmasında öne sürülen etkenler arasında damarsal ve viral nedenler, iç kulaktaki zarların yırtılması, bağışıklık sisteminin kişinin kendi vücudunu tahrip etmesi ve tümörler sayılır. Tanı ve tedavide ilk saatler ve günler değerlidir

Web Banner
Web Banner