Özel okul öğretmen ücretlerine yüzde 100 zam « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Özel okul öğretmen ücretlerine yüzde 100 zam

Öğretmen maaşlarına ilişkin açıklama…


Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOP) Zehra Öztürk, Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel, Özel Öğrenim Derneği (ÖZDER) Başkanı Ahmet Akça, Özel Eğitim Öğretim Derneği (ÖZDEBİR) Başkanı Naci Atalay ve Özel Öğretim Kurumları Birliği Derneği (ÖZKURBİR) Başkanı Enis Şener, özel okul öğretmenlerinin ücretlerine ilişkin ortak bir yazılı açıklama yaptı.

Ekonomik kriz ve enflasyon etkisi

Açıklamada, 5-6 yıl öncesine kadar özel okul öğretmen maaşlarının resmi okul öğretmenlerinin maaşlarından daha yüksek olduğu, ancak pandeminin ardından yaşanan ekonomik kriz ve yüksek enflasyonun okulların gelir gider dengelerini bozduğu belirtildi. Son iki eğitim döneminde devletin özel okul ücretlerine getirdiği sınırlandırmaların, özel okulların mali durumunu daha da zorlaştırdığı ifade edildi.

Özel okulların maaş dengesi

Özel okulların, gelirlerinin yüzde 70’ini öğretmen ve çalışan maaşlarına ayırdığını belirten açıklamada, bu durumun öğretmen maaşlarını devlet öğretmenleri seviyesinde tutmayı zorlaştırdığı vurgulandı. Ayrıca, özel okulların brüt maaş vermesine rağmen, devlet okulu öğretmenlerine göre yüzde 40 daha fazla kesinti yaptıkları da belirtildi.

Bakanlıklara iletilen talepler

Özel okul dernekleri, öğretmenlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, resmi ve özel okul öğretmenleri arasındaki vergi farkının giderilmesi, özel okul öğretmenlerine yeşil pasaport verilmesi ve toplu taşıma sorunlarının çözülmesi gibi konularda ilgili bakanlıklara talepler ilettiklerini açıkladı. Öğretmenlerin sosyal ve ekonomik haklarının iyileştirilmesi için çaba sarf edildiği belirtilen açıklamada, 2024-2025 eğitim öğretim dönemi için öğretmen maaşlarına yüzde 100’ün üzerinde zam yapıldığını memnuniyetle paylaştıklarını ifade ettiler.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na destek

Özel öğretim dernekleri, çıkacak Öğretmenlik Meslek Kanunu’na her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını da bir kez daha belirtti.