ÖLÜ DOĞUM YAPAN MEMURA TANINAN HAKLAR « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

ÖLÜ DOĞUM YAPAN MEMURA TANINAN HAKLAR


Kendisi veya eşi doğum yapan Devlet memuruna doğuma bağlı çeşitli haklar tanınmış olup, çocuğu sağ doğmayan memurlar da bu hakların bazılarından yararlanabilmektedir.

Çocuğu sağ doğmayan memurun, bu doğum nedeniyle yararlanabileceği haklara, doğum yapan memur ve eşi doğum yapan memur yönüyle aşağıda değinilecektir.

1-Ölü doğum yapan kadın memur;

**Analık izni hakkından yararlanır. Doğum yapan memur, doğumun gerçekleştiği tarihten itibaren 8 hafta süre ile analık iznine hak kazanır. Doğum tarihinden önceki 3 haftaya kadar çalışmış olması durumunda, doğum öncesinde kullanmadığı 5 haftaya kadar olan süre de doğumdan sonra kullanacağı 8 haftalık analık izni süresine eklenir. Öte yandan, doğumun erken geçekleşmesi durumunda doğum öncesi kullanmadığı analık izni süreleri doğum sonrası kullanacağı analık izni süresine eklenir. Çocuğun ölü doğması halinde (düşük yapma hali hariç), doğum sonrası mazeret izni haklarından kadın memur aynı şekilde yararlanır.

**Ölüm yardımından yararlanabilir. Aile yardımı ödeneğine müstehak çocuğunun ölümü halinde, en yüksek Devlet memuru aylığı (ek gösterge dahil) tutarında ölüm yardımı ödeneği verilmektedir. Öte yandan, Sayıştay Başkanlığı’nın 05.04.1979 tarih ve 3986/1 sayılı Kararı gereği 180-300 günlük olup ölü doğan çocuklar için ölüm yardımı ödeneği verilebildiğinden, çocuğu 180-300 günlük olarak ölü doğan memura ölüm yardımı yapılmaktadır. Bu itibarla, 2020 yılının ikinci yarısında ölü doğum yapan (eşi memur olmayan) kadın memur 1467 TL ölüm yardımı alabiliyor.

**Gece nöbeti ve gece vardiyasına kalmama hakkından yararlanır. Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan kadın memura, doğumdan sonraki iki yıl süre içinde gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmemesi hususunun çocukla değil de doğumla ilişkilendirilmiş olması nedeniyle,  ölü doğum yapan (düşük yapma hali hariç) memur da bu haktan yararlanır.

**Süt izni hakkından yararlanamaz. Kadın memurun çocuğunu emzirmesi için verilen süt izninin kullanılabilmesi için çocuğun yaşıyor olması gerekir.

**Ücretli yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanamaz. Doğum yapan memurun bu doğum nedeniyle ücretli yarım zamanlı çalışmadan yararlanabilmesi için doğan çocuğun hayatta olması gerekir.

**Aylıksız izin hakkından yararlanamaz. Analık izni süresinin bitiminden itibaren kullanılması mümkün olan 24 aya kadar aylıksız iznin, çocuğun bakımının sağlanması amacıyla verilen bir izin olduğu değerlendirildiğinden, ölü doğum yapan memur bu izinden yararlanamayacaktır.

**Doğum yardımından yararlanamaz. Doğum yardımı yapılması çocuğun canlı doğmuş olması şartına bağlı olduğundan, ölü doğum yapan memur doğum yardımı alamayacaktır.

2-Eşi ölü doğum yapan erkek memur;

**Babalık izni hakkından yararlanabilir. Babalık iznine hak kazanmak doğum olayına bağlı olduğundan, eşi ölü doğum yapan memur 10 güne kadar babalık izni kullanabilecektir.

**Ölüm yardımından yararlanır. Aile yardımı ödeneğine müstehak çocuğu ölen memura, en yüksek Devlet memuru aylığı tutarında ölüm yardımı ödeneği verilmekte ve Sayıştay Başkanlığı’nın 05.04.1979 tarih ve 3986/1 sayılı Kararı gereği 180-300 günlük olup ölü doğan çocuklar için ölüm yardımı ödeneği verilebilmektedir. Bu itibarla, 2020 yılının ikinci yarısında eşi 180-300 günlük ölü doğum yapan memur 1467 TL ölüm yardımı alabilecektir.

**Analık izni hakkından yararlanamaz. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü halinde babanın kullanabileceği analık izninin çocuğun bakımının sağlanması amacıyla verildiği değerlendirildiğinden, eşi ölü doğum yapan memura bu şekilde izin verilemeyecektir.

**Doğum yardımından yararlanamaz. Doğum yardımı yapılması çocuğun canlı doğmuş olması şartına bağlı olduğundan, eşi ölü doğum yapan memura doğum yardımı ödenmeyecektir.

**Aylıksız izin hakkından yararlanamaz. Eşi doğum yapan memura, doğum tarihinden itibaren yirmi dört aya kadar süreyle verilebilen aylıksız iznin çocuğun bakımının sağlanması amacıyla verildiği değerlendirildiğinden, eşi ölü doğum yapan memura bu şekilde izin verilemeyecektir.