Öğretmenlerin de DYS’ye Tanımlanması İçin MEB’e Başvuru « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Öğretmenlerin de DYS’ye Tanımlanması İçin MEB’e Başvuru

Maarif-Sen tarafından MS-310-2021/3 sayılı Bilgi ve İletişim Güvenliği konulu 29 Ocak 2021 tarihli resmi yazı yayınlandı.


Genel Başkan Mustafa Dağaşan ve Genel Sekreter Akif Keten imzalı resmi yazıda; ”Bakanlığınıza bağlı İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile Okul/Kurum Müdürlüklerinin; yerli ve milli olmayan, veri tabanı ve merkezi yurt dışında bulunan, veri güvenliği her yönüyle tartışmalı olan “Telegram, WhatsApp, Bip,” gibi anlık mesajlaşma programlarını kullanmaya öğretmenlerimizi zorladığına veya kullanımına mecbur bıraktığına dair sendikamıza ulaşan şikayetler ile kamuoyuna yansıyan haberler bulunmaktadır. Hiçbir eğitim yöneticisi ya da kurum amiri, yetkilerini aşarak çalışanlarını “Telegram, WhatsApp, Bip,” gibi herhangi bir mesajlaşma programı kullanmaya ve mesaj grubuna katılmaya zorlama hakkına sahip değildir.

Söz konusu akıllı telefon uygulamaları üzerinden kişilerin/kullanıcıların bilgisi/izni ve açık rızası aranmaksızın toplu mesaj listeleri ve grupları oluşturmak suretiyle resmi yazışma tanımına da uymayan yazışmalar, tebligatlar, duyurular, veri ve doküman paylaşımları yapılmakta ve talimatlar verilmektedir. Bir çok İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde sözde iş ve işlemlerin daha hızlı yürütülmesi adına “Personel İşleri, Muhasebe İşleri, Temel Eğitim, Ortaöğretim, Proje, Özel Büro, Okul Sağlığı, ARGE, İYEP, DYK” gibi isimlerle gruplar oluşturulmakta ve okul/kurum yöneticileri ile öğretmenler bu gruplara bilgi dahi verilmeden dahil edilmekte, talimatlar bu gruplardan verilmekte, tebligatlar bu gruplardan yapılmakta, bilgi ve veriler bu gruplardan istenmektedir. Ayrıca bu gruplarda; kişi ve kişilerin haberi, bilgisi ve rızası olmaksızın “maaş değişikliği formu, personel nakil bildirimi, derece-kademe terfi formu, yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin bilgileri, devamsız öğrenci bilgileri” gibi kişisel bilgi ve veri barındıran evraklar paylaşılarak 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa aykırı hareket edilmektedir.