Milyonlarca kiracıya kötü haber! Taşındıktan sonra borç çıkabilir « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Milyonlarca kiracıya kötü haber! Taşındıktan sonra borç çıkabilir


Ev sahibi anahtarını teslim ettiğinizi kanıtlayamazsanız o evden taşınmış sayılmıyorsunuz. Konuyla ilgili Yargıtay kararı var. Anahtarı ev sahibine verdiğini kanıtlayamayan kiracı suçlu bulundu. Peki böyle bir durumda kiracılar ne yapmalı? Avukat Kerem Olcayto ve Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı merak edilenleri cevapladı.

‘ANAHTAR TESLİM TUTANAĞI VE İHTARNAME EN SAĞLIKLI YÖNTEMDİR’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Kiracı ve mal sahibi ilişkilerinde kira kontratının sözleşme süresi dışında kiracı tarafından feshedilmesi durumunda bunun mutlaka yazılı bir şekilde mümkünse anahtar teslim tutanağı ile ya da noter üzerinden ihtarname gönderilerek teslim edilmesi en sağlıklı teslim yöntemidir.

‘MAL SAHİBİNE BİLDİRMESİ GEREKİR’

Nasıl mal sahibinin kiracıya kontrat süresinden önce taşınmazdan tahliye etme imkanı yoksa kiracının da kontrat kurallarına göre hareket etmesi ve herhangi bir tahliye durumu varsa bunu sözleşmede belirtilen süreç çerçevesinde mal sahibine bildirmesi gerekmektedir.

Bu kararlarda en çok şu örneği görüyoruz: Sonuçta kiracının da mal sahibine karşı sözleşme süresi içerisinde kirayı ödeme ve kontrata aykırı hareket etmeme sorumluluğu vardır.

‘KİRAYA VERENE KADAR BORÇ YÜKÜMLÜLÜĞÜ VAR’

Taşınmazın erken tahliyesi durumunda kiracı yeniden taşınmaz ise kiraya verilene kadar bu borç yükümlülüğünü ifa etmesi gerekiyor.

Bu bahsettiğimiz örnekte de konu Yargıtay kararında taşınmazın tahliye edildiğinin mal sahibine aslında beyan edilmemesi ve kiracının aslında yükümlülüğünün devam ediyor olması kararda etkili olmuştur.

‘MUTLAKA YAZILI BİR ŞEKİLDE YAPILMALI’

Anahtar bir komşuya bir emlak işletmesine ya da herhangi bir kişiye teslim edilecekse mutlaka bunun yazılı bir şekilde anahtar teslim tutanağı ile yapılması kiracıların bu tür yaşayabilecekleri mağduriyetin önüne geçecektir.”

Avukat Kerem Olcayto ise milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:“Böyle bir durumda senetle ispat yoluna gidilebilir. Mesela 1 yıllık kira sözleşmesi vardır. Banka yolu ile ödenmişse burada şu kadar süre kirada kaldım, şu kadar süre kira vermedim denilebilir.

ANAHTAR TESLİMİNDE İKİ YÖNTEM VAR

Onun haricinde 2 yöntem vardır. Birincisi notere anahtar teslim edilir. Mal sahibine ihtarname çekilir, burada tahliye tarihi notere teslim edildiğine dair tebligatın mal sahibine ulaştığı tarihtir.

Ya da kiracı şöyle yapabilir: Anahtarı teslim etmek istiyor ama mal sahibi bundan kaçınıyor. Burada anahtarın teslimi için tevdi mahali tayin edilmesini talep edebilir. Burada tevdi mahali belirlendikten sonra kiracı belirlenen yere anahtarı teslim eder. Teslim ettikten sonra yazılı bir şekilde bildirilir.

Anahtar teslimi ispatıyla ilgili tutanak düzenlenebilir.

ÇÖZÜM OLUR MU?

Temmuz 2022 itibarıyla kiralardaki yüzde 25 sınırlaması yeni davaların doğumuna neden oldu. Bunlar kira tespitinin belirlenmesi ve tahliye talepleridir. Bu talepler arttı, mahkemelerin iş yükü arttı. Mahkemelerden iki davadan birisi haline dönüştü.

Burada mahkemelerin iş yükünü azaltmak için arabulucu şartı getirildi. Amaç dava yoluna gitmeden çözülerek mahkemelerde dosyaların yığılmasını engellemektir.

Arabuluculuk sistemini zorunlu hale getirdiler. Dava açma niyetindeyseniz önce arabulucuya başvuracaksınız. Arabulucu talepleri dinleyecek ve anlaşırlarsa bu anlaşma mahkeme hükmü olarak görülür. Anlaşma olmazsa dava yoluna gidebilirler.

Burada net çözüm olup olmaması konusunda kesin bir kanaat yok. Mal sahibi ve kiracının uzlaşmasına bağlı bir konudur. Var olan kira koşulları, ekonomik koşullarda çok öngörülebilir bir durum değildir.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR‘Merkez’in adımları enflasyon ve cari açık için’Haberi Görüntüle