Memurun yıllık izin hakkı! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Memurun yıllık izin hakkı!


Web Banner

Devlet memurunun kullanabileceği yıllık izin süresinin bulunmadığı durumlarda, memur izin kullanmaya ihtiyaç duyduğunda bu ihtiyaçlarının karşılanması bazen mümkün olabiliyor.

Memurlar, bazı süre ve şartlarla çeşitli izin haklarından yararlanabilmektedirler. Memurlara tanınan izin hakları arasında yıllık izin hakkı da bulunmaktadır. Hizmet süresi 1 yıldan az olduğu için yıllık izin hakkı bulunmayan veya yıllık izin hakkı bulunmakla birlikte bu izinlerini kullanmış olan memurların da izin ihtiyaçları olabilmektedir.

Kullanabilecekleri yıllık izin süresi bulunmayan memurlar izin kullanmaya ihtiyaç (mazeret izni kullanılabilecek ihtiyaçlar dışında) duyduklarında, bazen izin kullanabilmektedirler.

Memurun yıllık izin hakkı

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memurların yıllık izin süresini; hizmeti 1-10 yıl olanlar için 20 gün, hizmeti 10 yıldan fazla olanlar için ise 30 gün olarak belirlediğinden, 1 yıldan az hizmeti olanların yıllık izin kullanma hakkı bulunmamaktadır.

Yıllık izin kullanma hakkı olmayan veya yıllık izin sürelerini kullanmış olan memur izin kullanmaya ihtiyaç duyduğunda, bu izin ihtiyacı 657 sayılı Kanunda sayılan mazeretlere dayanmıyorsa, amirinin takdiri ile memura izin verilebilmektedir. (Söz konusu izin, kullanabileceği yıllık izin süresi bulunan memurlara da verilebilir.)

Kanunda sayılan mazeretlere dayanan mazeret izinleri hangileridir?

Memurların hizmet sürelerine bakılmaksızın, bazı mazeretlerinden dolayı talepleri üzerine memurlara belli sürelerle izin verilmesi hususu 657 sayılı Kanunda düzenlenmiştir.

Buna göre memurlara;

-Evlenme mazeretlerinde (kendisinin veya çocuğunun evlenmesi hali),

-Hamilelik ve doğuma ilişkin mazeretlerinde (analık)

-Çocuk mazeretlerinde (babalık, emzirme, evlat edinme, günün yarısında çalışma, engelli çocuk)

-Ölüme ilişkin mazeretlerinde (eşi ve çocukları ile kendisinin veya eşinin anne, baba ve kardeşlerinin ölümü hali)

talep etmeleri halinde, ilgili mazeretin gerektirdiği en çok süre kadar mazeret izni verilmesi zorunludur.

Yıllık izin hakkı ya yıllık izin süresi bulunmayan memura izin verilmesi

Yıllık izin hakkı bulunmayan veya yıllık izin hakkını kullanmış olan memurlar, yukarıda sayılan mazeretler dışındaki herhangi bir sebeple izin ihtiyacı duyduklarında;

**İlgili birim amirlerince uygun görülmesi şartıyla talepleri; merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından değerlendirilir.

**Memur bir yıl içinde (takvim yılında) en çok 10 gün süre ile bu şekilde izin kullanabilir.

**Bu şekilde izin kullandırılan memurun maaşından ve yıllık izin süresinden kesinti yapılmaz.

**Bir takvim yılında 10 gün süre ile bu şekilde izni kullanan memurlar, zorunlu bir sebebinin olması durumunda yeniden 10 güne kadar izni isteyebilirler (öğretmenler isteyemez). Memurların bu talebi ilgili amirlerince uygun görülebilir. Ancak, ilk 10 günü aşan izin süreleri, memurun yıllık izninden (varsa mevcut yıllık izin süresinden, yoksa izleyen yıl hak kazanacağı izin süresinden) düşülür.

Web Banner
Web Banner