MEMUR, SENİN UMRUNDA MI? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

MEMUR, SENİN UMRUNDA MI?


Web Banner

Türkiye’de 2 milyon 658 bin 555 memurdan 1 milyon 718 bin 984’ünün herhangi bir sendikaya üyeliği bulunuyor.

Memur-Sen ise üye sayısında ilk sırada; 1 Milyon 4 Bin 152 ile en fazla üyeye sahip ve memurların vekalet verdiği yetkili konfederasyondur. Bu durumda yetkili konfederasyon Memur-Sen’in kasasına k her üyeden aylık ortalama 35 TL giriyor anlamına gelmektedir. Bu da Memur- Sen’in kasasına aylık 1 Milyon 4 Bin 152 x 35 TL= 35 Milyon 145 Bin TL para akışı demektir. Kasasına aylık 35 Milyon 145 Bin TL giren bir konfederasyon ne anlar memurun ve emeklinin çektiği sıkıntıdan! Anlamadığı o kadar bariz ki, 6. Dönem Toplu Sözleşme sonrası yetkili konfederasyon Başkanı Ali Yalçın “Memur maaşlarında 2022 yılı için %5+ %7, 2023 yılı için ise %8 +%6 olmak üzere iki yıl için toplamda %28,61 oranında bir artış gerçekleşecek. Oransal zammın yanı sıra birçok yeni kazanım üzerinde de anlaşmaya varıldı.

Memur ve memur emeklilerini ilgilendiren 6.Dönem Toplu Sözleşmeyi, genelde ve 11 hizmet kolunda mutabakatla sonuçlandırdık. Memur maaşını %30 ile %40,22 oranında artırdık. 3600 Ek Gösterge ve Sözleşmeliler ile ilgili önemli kararlar aldık Kazanımlara imza attık. Memur kazandı. Geldiğimiz nokta itibarıyla açıklanan rakamlar 2 yıl için memur sözleşmesinin ciddi anlamda memnuniyet üretecek şekilde bağıtlandığını gösteriyor.” ifadeleri ile memur ve emekliye müjdeler verdi. Ne yazık ki 6. Dönem Toplu Sözleşmede kazanımlar elde ettiklerini ve memnuniyet üreteceğini iddia etseler de her ay Memur-Sen’in kasasına giren 35 Milyon 145 Bin TL memurun ve emeklinin kasasına pay edilmediği için, aynı memnuniyeti yaşamak imkansız.  Aylık ortalama 35 Milyon 145 Bin TL gelir elde eden bir memur sendikasının ay sonunu getiremeyen memur ve emekli ile empati kurması mümkün mü?

Günümüz koşulları itibarı ile memur ve emekli çaresiz. Enflasyon karşısında buhar olan maaşlar memur ve emeklinin temel ihtiyaçlarını karşılamıyor. Yükselen döviz kuru sebep gösterilerek akaryakıtta, elektrikte, oto yollarda, gıda da, temel ihtiyaç ürünlerinde, sağlık giderlerinde hızlı artışlar olmuştur. 1 Ocak 2022 itibarı ile açıklanan zamlar karşısında, memur ve emekli şaşkın. Elektriğe yapılan kademeli zam uygulamasıyla %52 ile % 125, doğalgaza evlerde %25, ticarethanelerde %50  zam, markette, pazarda, çarşıda kat kat zam yağmuru artık sele dönüşmüştür. Memuru ve emekliyi önüne katıp bilinmeze doğru sürüklemektedir. Memur ve emekli bu zamların altından nasıl kalkacak? Zamlar 1 Ocak 2022 itibarıyla yapıldığı için TÜİK’in açıklayacağı enflasyon oranına yansımayacak ve dolayısıyla  memur ve emeklinin maaşlarına yapılacak zamlara da yansıtılmayacak. Memur ve emekli elektriğe, doğalgaza, akaryakıta, köprülere, temel ihtiyaç ürünlerine, sağlık giderlerine ezici oranda yapılan zamları hangi gelirle karşılayacak? Faturaları nasıl ödeyecek? Asgari ücrete %50 oranında zam yapılırken,  Memur_Sen’in memur ve emekli için imzaladığı 6. Dönem Toplu Sözleşme kararındaki 2022 yılına dair  %5+ %7 ve TÜİK’in açıklayacağı enflasyon farkı oranındaki artış memurun faturalarını ödemeye, kazanını kaynatmaya yetecek mi? Aylık geliri 35 Milyon 145 Bin TL geliri olan yetkili sendika  memur ve emeklinin faturasına kasasından ödenek mi ayıracak yoksa memur ve emeklinin maaşına ihtiyaçları karşılayacak oranda zam yapılmasını mı sağlayacak? Memur-Sen, memur ve emekli için imza attığı Toplu Sözleşmede  belirtilen zam oranlarına  ek olarak,  yeterli bir oranda ek zam ve refah  payından oluşan bir düzenleme yaptıracak mı, asgari ücretli ile memur ve emeklinin aynı gemide, aynı derin sularda yol aldığını hatırlayacak m?

Hep beraber göreceğiz, memur ve emeklinin boş kaynayan kazanı, yanmayan sobası, ekmek kuyruğunda bekleyişi umrunda mı Memur-Sen’in? Memur garip kalmış, emekli garip kalmış, geliri ile ihtiyaçlarının arasına sıkışmış kalmış. Memur-Sen aylık 35 Milyon 145 Bin TL  aylık gelirle uçuyor. Memur ve emekli enflasyon canavarı karşısında buhar olmuş maaşlarıyla elleri koynunda iki büklüm bekliyor. 2021 yılı 6. Dönem Toplu Sözleşme ile kürek mahkumu edilen memur ve emeklinin enflasyonla dramını, 1 Milyon 4 Bin 152 memurdan aldığı vekaletle locadan seyreden yetkili konfederasyona soruyoruz.  1 Milyon 4 Bin 152 üyeden elde ettiğiniz 35 milyon 145 Bin TL’ yi hak ediyor musunuz? Memur ve emeklinin mali haklarını, özlük haklarını, sosyal haklarını koruyup, günümüz şartlarında iyileştirmek için mücadele ediyor musunuz? Memur, Sen’in umrunda mı?

Kadriye Demirel

Eğitimci Yazar

Kadriye Demirelhaberbilgi@hotmail.com
Web Banner
Web Banner