MEB, Türkiye’nin eğitim başarısının sırrını açıkladı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

MEB, Türkiye’nin eğitim başarısının sırrını açıkladı

Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu’nun 4 senede bir yapmış olduğu, dünyadaki en büyük ve en ayrıntılı global öğrenci başarılarını değerlendirme çalışmalarından bir tanesi olan TIMSS 2019 sonuçları geride bıraktığımız günlerde açıklanmıştı.


Türkiye, 2019’da hem matematik hem de fen alanında puan ve sıralamasını yükseltti..

Türkiye, ilk defa sabit başarı ölçüsü kabul gören 500 puanın üzerine çıkarak başarılı ülkeler arasında yer aldı.

MEB, Türkiye’nin eğitim başarısının sırrını açıkladı…

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Genel Müdür Gençoğlu, “Puanlar ortalama 20-40 arasında bir artış gösterdi. Türkiye’nin 1999’dan bu yana göstermiş olduğu yükselme grafiğinde çok daha üst bir trend yakalanmış oldu.”

“Bakanlığımız, en ücradaki okuldan en merkezdeki okula kadar çok kuvvetli bir bilgilendirme sürecini hayata geçirdi. Her hafta ziyaret edilen okul ve illerin durumları Bakanlıkta değerlendirildi, var ise gereksinimler tespit edilerek anında çözüme ulaştırıldı. Ders materyallerinin işlevselliğine hem de sınav sürecinin yönetimine ilişkin çalışmalarımızın sonucunu almış olmak Milli Eğitim Bakanlığı açısından bir kıvanç meselesidir.” ifadelerini kullanan Gençoğlu,sözlerini şöyle sürdürdü.

“Öğrencilerin tablet ve bilgisayarlarla sınava dahil olduğu bir sistem yürütüldü”

“Birçok ülke yalnızca basılı kağıtlar üzerinden sınavı gerçekleştirdi. Türkiye’de ise ‘eTIMSS’ uygulaması adı verilen öğrencilerin tablet ve bilgisayarlarla sınava dahil olduğu bir sistem yürütüldü. Bizler yalnızca öğrencilerimize ve öğretmenlerimize temel seviyede sınavın nasıl yapılacağı, soruların nasıl cevaplandırılacağı konusunda bilgilendirme yaptık. Bu da ilgili kuruluşun gözlemleri altında yapılmıştır. Sınav süreci Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un liderliğinde, Bakan Yardımcılarımız ve özellikle Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz uhdesindeki Ölçme Değerlendirme Merkezlerinin (ÖDM) koordinasyonunda çok daha sağlıklı biçimde yürütüldü.”

“EBA platformunun destekleri, Ölçme ve Değerlendirme Merkezlerinde (ÖDM) bu tür sorulara yönelik bir öğrenme kültürünün ön plana çıkarılmış olması ve özellikle son yılların eğitim trendlerinde vazgeçilmez öğelerden bir tanesi olan, öğrencilerimizin eleştirel düşünce, girişimcilik ve dijital yetkinlik gibi becerilerini merkeze alan yaklaşımların bu sonucu getirdiğini düşünüyoruz.”dedi.