Lisans tamamlamanın kademeye etkisi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Lisans tamamlamanın kademeye etkisi


Web Banner

Kamuda önlisans mezunu olarak çeşitli unvanlarda görev yapan Devlet memurları, mesleki (teknik, sağlık, dini) nitelikte olmayan alanlarda lisans eğitimi de tamamlayabilmektedirler.

Devlet memurlarından önlisans mezunu olanların, mesleki (teknik, sağlık, dini) nitelikte olmayan alanlarda lisans tamamlamalarının özlük haklarına etkileri konusunda olarak tespit ettiğimiz hususlara aşağıda yer verilmiştir.

Ancak bu yazımızda, mesleki alanda lisans tamamlayan önlisans mezunu memurların özlük haklarındaki değişimden söz edilmemiştir.

Lisans tamamlamanın derece/kademeye etkisi

Önlisans mezunu memur, mesleki (teknik, sağlık, dini) nitelikte olmayan bir alanda lisans tamamladığında; derece ve kademesi değişmez.

Üst öğrenimi tamamlayan memurlar hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/A/12/d maddesine göre intibak yapılmak suretiyle kazanılmış hak aylığı bakımından derece/kademe belirlenmekle birlikte, önlisans mezuniyeti üzerine mesleki olamayan alanlarda lisans eğitim yapılması, ilgililerin memuriyete başlama tarihi ve hizmet sürelerinden kaynaklı istisnai durumlar haricinde, bulundukları kademe ve dereceyi değiştirmez.

Lisans tamamlamanın ek gösterge, ek ödeme, zam ve tazminatlara etkisi

Önlisans mezunu memur, mesleki (teknik, sağlık, dini) nitelikte olmayan bir alanda lisans tamamladığında; ek göstergesi, ek ödemesi, zam ve tazminatları değişmez.

Devlet memurlarının, kadro unvanları ile görev yaptıkları kurumlar veya yerler değişmediği sürece, önlisans mezunu memurların mesleki nitelikte olmayan (işletme, iktisat, maliye, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi vb.) alanlarda lisans mezunu olmaları; ek gösterge, ek ödeme, zam ve tazminatları değiştirmez.

Lisans tamamlamanın yararı

Önlisans mezunu memurun mesleki (teknik, sağlık, dini) nitelikte olmayan alanlarda lisans tamamlaması, maaş unsurlarında değişiklik yaratmasa bile, memur için bazı yararlar sağlamaktadır.

Örneğin;

-Görevde yükselme ve unvan değişikliği uygulamalarında, bazı görevlere atanabilmek için lisans mezunu olmak gerekmektedir.

-Bazı hizmet sınıflarındaki çeşitli unvanlarda ilk dört dereceli kadrolara atanmada aranan en az hizmet süresi şartı, lisans mezunları için (önlisans mezunlarına göre) 2 yıl daha azdır.

Web Banner
Web Banner