Kredi Kartları Patlayan Vatandaşlar İçin Mağazalar Yeni Borçlanma Yolları Buldu « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kredi Kartları Patlayan Vatandaşlar İçin Mağazalar Yeni Borçlanma Yolları Buldu

Ticaret Bakanlığı ve BDDK’nın almış olduğu kararlarla; mobilya, televizyon, elektronik ve beyaz eşyada taksit sayıları azaldı.


Kredi kartları patlayan vatandaşlar için mağazalar yeni borçlanma yolları buldu.

Ekonomi yönetiminin, cari açığı kontrol altına almak için almış olduğu tedbirlere yenileri ekleniyor.

Perakende işletmelerce tüketicilere yönelik gerçekleştirilen bazı taksitli satışlar tekrardan düzenlendi.

Video, kamera ve ses sistemi gibi elektronik eşya satışları ile fiyatı 3 bin 500 liranın üstünde olan televizyon satışlarında taksit süresi, 6 aydan 4 aya indirildi.

Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve elektrikli ev aletleri gibi elektrikli eşya satışlarında daha önce 18 olan taksit sayısı sınırı da 12’yi geçemeyecek.

Geçtiğimiz günlerde BDDK; basılı ve külçe hâlinde olmayan kuyumla (altın) alakalı harcamalarda taksit sayısı 8’den 6’ya, elektronik eşya alımlarında taksit sayısını 6’dan 4’e, mobilya ve elektrikli eşya alımında ise 18 aydan 12 aya indirmişti.

Pandemi döneminde işsiz kalan, işverence çalışma saatleri düzenlenip maaşları indirilen vatandaşlar, zor durumda kaldı.

Kredi kartları borç sebebiyle kapatılan vatandaşlar ihtiyaçlarını senetle yine borçlanarak gidermeye çalışıyor.

DENGE SAĞLANACAK

Sektör temsilcileri, ithalatı dengelemeye yönelik kararların satışlara bir miktar olumsuz yansıyacağını piyasada senetli satışların tekrardan artışa geçeceğini belirtiyor.

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği Başkanı Nuri Gürcan, “Fabrikasyon mobilyada alımların yüzde 70’i taksitli. Vadelerin düşürülmesi senetle satışları artıracak.

Birçok firma mobilya satışlarında 18-24 ay arasında senet yapıyor. Bunların artacağı kanaatindeyiz.”

Modoko Başkanı Koray Çalışkan da “Kredi kartı taksit sayılarının azalması, senetle satış yapan firmaların sayısını artıracak.”

Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği Başkanı Ali Yıldız kararın satışları etkileyeceğini belirterek “Bu kararların, Türkiye’nin cari açığının azaltılması için kısa zamanlı alınmış olduğunu düşünüyoruz.”

Hâlihazırda ev eşyası satan birçok zincir mağaza, 36 aya varan vadelerde senetle satış yapıyor. Bunlara ilginin son günlerde daha çok arttı.