Koronavirüs insanlara nasıl bulaştı? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Koronavirüs insanlara nasıl bulaştı?

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarik Jasarevic, Çin’e gönderilen ekibin çalışmaları ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.


Web Banner

Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında 100 milyondan fazla insanın hastalanmasına ve 2 000 000 400 binden fazla kişinin de ölümüne sebep olan koronavirüsün kökenlerini araştırmak üzere virüsün ortaya çıktığı Çin’in Vuhan kentine ekip gönderdi. DSÖ Sözcüsü Tarik Jasarevic, bilim insanlarından oluşan ekibin çalışmalarını ve araştırmalarına ait bulgulara ilişkin ayrıntıları paylaştı.

LABORATUVAR İHTİMALİ DÖRDÜNCÜ SIRADA

Ekibin, virüsün insanlara bulaşmasında 4 en temel ihtimal üstünde durduğunu dile getiren Jasarevic şunları söyledi: “Ekip, virüsün insanlara bulaşması konusunda dört muhtemel hipotez belirledi. Bunlardan ilki; hayvandan (söz gelimi yarasa) insanlara direk olarak zoonotik yayılma, ikincisi; hayvan türleri , yani zoonotik rezervuar hayvanından diğer bir hayven temel ve burdan da insanlara, üçüncüsü; besin zinciri yolu ile (söz gelimi, kendi doğal ortamlarında virüse ev sahipliği yapabilecek vahşi hayvanların donmuş eti yolu ile), dördüncüsü ise laboratuvarla ilgili meyden temel gelen bir olay neticesinde.”

İKİNCİ İHTİMAL EN YÜKSEK OLANI

Jasarevic, ikinci ihtimalin virüsün insanlığa bulaşmasındaki en yüksek ihtimal olduğunu belirtti ve bu konu da ileri çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.

VUHAN’DAKİ LABORATUVAR ZİYARETİNİN DETAYLARI PAYLAŞILDI

DSÖ Sözcüsü Jasarevic, ekibin Vuhan’da bulunan laboratuvarı ziyaretine ilişkin ayrıntıları anlattı. Jasarevic, “Ekip Vuhan Viroloji Enstitüsü, Hubei CDC ve Vuhan CDC’yi ziyaret etti. Laboratuvarlarını gördü ve enstitüdeki laboratuvar personeli, yöneticileriyle ve ayrı ayrı birkaç görüşme yaptı. Bir sızıntı muhtemellığını ve bu tür olayların meyden temel gelmesini engellemek için önceki senelerde uygulaması başlatılan sağlık izleme ve güvenlik programlarını gözden geçirdiler. Ayrıca araştırma programlarını ve bulgularını tartıştılar” dedi.

BİLİMSEL İŞ BİRLİĞİNİN PARÇASI OLARAK BULGULAR PAYLAŞILDI

DSÖ Sözcüsü Jasarevic, ekibin şu en temel kadar elde edilen bulgular üstünden hareket ettiğini ve gelecekte daha fazla bulgu elde edebilmek için iş birliğinin sürdüğünü ifade etti. “Bilimsel iş birliğinin bir parçası olarak, paralel en temellizler için veri kümelerinin paylaşılması gelenekseldir” diyen Jasarevic, “Bu, bazı çalışmalar için yapıldı ve henüz mümkün olmayan diğer yönler için tartışılacak. Ekibin raporu, gerçekleştirilmesi gerekli olan ileri çalışmaları ve en temellizleri özetleyecek. Ayrıca daha fazla verinin elde edilebilmesi adına gerekli çalışmaları belirleyecektir. DSÖ, salgının başlangıcından beri, kökenleri anlamanın mevcut eylemlere rehberlik etmek ve gelecekteki salgınları engellemek için önemli olduğunu söylemiştir” ifadelerini kullandı. Jasarevic, ekibin tam raporunun gelecek hafta kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı.

Web Banner
Web Banner