Koronavirüs aşısının kalbe etkisi kanıtlandı! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Koronavirüs aşısının kalbe etkisi kanıtlandı!


Son bilimsel verilere göre, Kovid-19 aşıları kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması riskini önemli ölçüde azaltıyor. Araştırmacılar, İngiltere, İspanya ve Estonya’da 20 milyondan fazla kişinin sağlık kayıtlarını inceledi ve aşıların hastalığın ciddi kardiyovasküler komplikasyonlarına karşı koruma sağladığına dair tutarlı kanıtlar buldu.

Yapılan yeni bir araştırma, koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşıların, aşılama sonrası bir yıl içinde ciddi kardiyovasküler komplikasyon olasılığını önemli ölçüde azalttığını ortaya koydu. İngiltere, İspanya ve Estonya’daki 20 milyondan fazla kişinin sağlık kayıtları üzerinde yapılan analiz, AstraZeneca, Pfizer ve Moderna gibi Kovid-19 aşılarının, kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması gibi hastalıklara karşı ciddi koruma sağladığını gösterdi.

Oxford Üniversitesi’nden farmako ve cihaz epidemiyolojisi profesörü Daniel Prieto-Alhambra, bu geniş çaplı çalışmanın aşılanan bireylerde Kovid-19 sonrası bu tür komplikasyonların riskinin önemli derecede düşük olduğunu gösterdiğini ifade etti. Araştırma sonuçları, aşıların pandemi süresince ciddi hastalıkları önlemedeki etkinliğinin altını çizerken, kardiyovasküler sağlık üzerindeki olumlu etkilerine de ışık tuttu.

Araştırmacılar, adenovirüs bazlı aşılar olan AstraZeneca ve Janssen ile mRNA bazlı aşılar olan Pfizer ve Moderna’nın, Kovid-19’a yakalandıktan sonraki ilk ayda kalp yetmezliği ve kan pıhtılarına karşı etkili koruma sağladığını belirtti. Aşılanmamış kişilere kıyasla, aşı olanlarda kalp yetmezliği riskinin yüzde 55, damarlarda ve arterlerde kan pıhtılaşması riskinin ise sırasıyla yüzde 78 ve yüzde 47 oranında azaldığı tespit edildi.

Kalp dergisinde yayımlanan bulgular, aşıların koruyucu etkilerinin zamanla azalsa da, Kovid-19 aşısı olanların, aşılanmamış bireylere kıyasla bir yıla kadar Kovid-19 ile ilişkili kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması riskinin daha düşük kaldığını gösterdi.