KORKU KUMPANYASI VE PANİK-ATAK ZİHİN DİZAYNI « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

KORKU KUMPANYASI VE PANİK-ATAK ZİHİN DİZAYNI


Web Banner

Harari der ki “Terörizm, siyasî durumu maddî zarar vermekten ziyade korku saçarak değiştirme amacını taşıyan bir askerî stratejidir”. Lâkin “Teröristler ordu generalleri gibi düşünmez, tiyatro yapımcıları gibi düşünürler”. Zira “Zihinlerimizi ele geçirip bize karşı kulanıyor”lar.

Yani “Görevimiz Tehlike” değil artık; yeni Görevimiz Korku hatta Korku Paranoyası. ‘Bölünme’ ve ‘Paralel Devlet Yapılanması’ gibi hususlara paranoya (hastalık derecesinde korku yada şüphecilik) yakıştırması yapanların Korona konusunda maske mümessili gibi davranması boşuna değil.

TUİK verilerine göre 2018’de 426.449 kişi değişik nedenlerden dolayı vefat etti; 2019’da bu sayı yüzde 2.2 artarak 435.941 kişiye ulaştı. Vefatların yüzde 36.8’i dolaşım sistemi hastalıkları (kalp-damar hastalıkları, beyin kanaması), yüzde 18.4’ü de tümörler yüzünden; yani ölümlerin yarıdan fazlası kalpten yahut kanserden.. Sebeplerde 4’ncü sırada olan solunum sistemi hastalıkları 2018’de yüzde 12.2 iken 2019’da yüzde 12.9 olmuş; geçen yıl itibariyle 52.223 kişiyi bu sebepten kaybetmişiz. Bu rakamın da yarıdan fazlası kronik hastalıklar (akciğer ve bronşektazi) yarıya yakını zatürre (pnömoni) ve grip (influenza). Pandemi sonrasında ise 9,5 aydaki (17 Mart 2020 – 4 Ocak 2021 arası) toplam kaybımız 21.685; hepsine Allah rahmet eylesin. Ne demek istiyoruz: Korkunçluk zihnimizde..

Dünya geneli için de aynı durum geçerli. Pandemi/Salgın nedeniyle eve kapanarak girdiğimiz 2021’in ilk dört gününde bile ölen toplan 676 bin kişinin 197 bini kardiyovasküler (kalp, beyin-böbrek) hastalıklar, 87 bin küsuru kanser, 46 bini solunum, 36 bini doğum, 25 bini ishal, 23 bini AİDS, 23 bini sindirim, 17 bini tüberküloz (verem), 14 bin beşyüzü trafik, 14 bini psikiyatrik hastalıklar, 13 bini diyabet (şeker), 13 bini kazalar, 10 bini malarya (sıtma) nedeniyle kaybedilmiş. Bu süre içinde dünya genelinde 7 bin kişi covitten ötürü ölürken 9 bin 500 çocuk gıda yetersizliği ve hastalıklar sebebiyle ölmüş, 9 bin 500 kişi intihar etmiş, 6 bin 500 kişi de şiddet nedeniyle ölmüş/öldürülmüş. Yani hep aynı tip tartışma programlarına ve hep aynı profesör doktorlara bakmanın âlemi yok.

Korku elbette insanî bir duygudur ama yeryüzündeki 7.8 milyarlık insan çeşitliliği içinde korku da çeşitlilik arzeder. Oysa bütün dünyayı tek korku cenderesine sokmaya çalışıyorlar. Kim? Türkiye dahil dünyanın neredeyse bütün ülke ekonomileri olumsuz etkilenirken servetlerine onmilyarlarca dolar ekleyenler olabilir mi? Yada covid virüsünün mutasyon sonrası 20, 21, 22 gibi seri numaralarda türevleri piyasaya düşer mi? Kovid gider; movid, bovid, sovid gibi başka modellemeler gelir mi?

Alışılmış ölümler ile gözümüze sokulanlar neden farklı? Ve neden virüsle, aşıyla ilgili analitik düşünenler hemen ‘komplocu’ ilan ediliyor? Yarın bu ‘korkucular’ komplocu gördüklerini ulusal bazlı vatan hainliğinden (!) evrensel barkodlu ortam hainliğine taşımaya kalkarlarsa ne olur? Veya küresel karşıtlık kendiliğinden örgütlenirse?..

Yeni bir ideoloji doğdu: KORONAİZM. Kapitalistlerle komünistlerin bileşkesi olarak koronaistler. Kapital komünizm mi yoksa komünal kapitalizm mi derken kapitik-komünik Koronaizme bağlandık.

Verilere saygı duyuyorum ama tapmıyorum. Tedbirlere uyuyorum ama tedbir obsesifliği yapmıyorum. İnsanların temel haklarına, anayasal güvencelerine ve insanlığın bu zamana kadarki kişisel ve toplumsal kazanımlarına hassasiyet göstermeyi unutmayalım. Ve hepimiz aynı taraftan bakmayalım.

Terörizmin her türlüsüne karşı çıkarken zihinsel terörü de es geçmemek gerek.

Süleyman PEKİNspekin41@gmail.com
Web Banner
Web Banner