Kirada yüzde 25 zam sınırı kalkıyor mu? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kirada yüzde 25 zam sınırı kalkıyor mu?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında ekonomi gündemini değerlendirdi. Şimşek, ev sahiplerinin yüksek kira zammı yapmasını engelleyen ‘kirada yüzde 25 zam sınırı’nı uzatmak için çalışmaları olmadığını açıkladı.

Bu haber 03 Haziran 2024 - 17:38 'de eklendi ve 2 kez görüntülendi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında kirada yüzde 25 zam sınırı uygulamasından, enflasyona, Kur Korumalı Mevduat’tan, kamu ihale reformuna kadar birçok açıklamada bulundu. İki yıldır devam eden yüzde 25 kira artış sınırı uygulamasında son tarih yaklaşıyor. Bu uygulama ile ev sahipleri yasal olarak kiralara yüzde 25’in üzerinde zam yapamıyordu.

Şimşek, 25 kira artış sınırı düzenlemenin temmuzda ortadan kalkacağını belirterek, şu anda düzenleme yapmaya yönelik çalışmalarının olmadığını söyledi.

Vergide adalet ve etkinlik noktasında ‘kamu ihale reformu’ yapılacağını belirten Şimşek “Bütün dünyada çok uluslu şirketlere asgari kurumlar vergisi uygulaması başlayacak, yüzde 15 gibi. Türkiye de tabii ki bu düzenlemeyi yapacak.” ifadelerini kullandı.

Enflasyonun hiçbir dönemde olmadığı kadar yüksek olduğunu da kabul eden Şimşek ‘Enflasyon kalıcı olarak düşecek’ diyerek sabır istedi. Şimşek, bazı alanlarda sabır ve kararlılık gerektiğini ifade ederek ülkenin büyümede daha dengeli bir kompozisyona doğru evrildiğini belirtti.

Enflasyonun 70’li rakamlarla zirveyi bulacağını geçen sene (2023) söylediğini vurgulayan Bakan Şimşek, bugünkü gerçekleşmelerin genel olarak hedeflerine uygun olarak ilerlediğini de ifade etti.

25 MİLYAR DOLARA İNMİŞ OLACAK

Ülkede, kaliteli ve dengeli bir büyüme olduğunu ifade eden Şimşek, cari açığın giderek daraldığını, Mayıs ayı itibarıyla cari açığın 25 milyar dolara inmiş olacağını vurguladı.

2 AYDA 65 MİLYAR DOLAR GİRİŞ

Şimşek, Swap hariç net rezerv geçen hafta cuma itibarıyla 2020’nin başından beri ilk kez artıya geçtiğini belirtti ve Merkez Bankası’na son 2 ayda 65 milyar dolar kaynak girişi olduğunu açıkladı.

‘(Kur korumalı mevduat) Hacim 70 milyar doların altına indi.’ diyen Şimşek, yeni programın başında olunduğu için risk priminin yüksek olduğunu belirtti. ‘Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var’ ifadelerini kullanan Şimşek, programın beklenilenden daha iyi çalıştığını belirtti.

‘ENFLASYON HİÇBİR DÖNEMDE OLMADIĞI KADAR YÜKSEK’

Yıllık enflasyona bakıldığında eleştirilere hak verdiğini ifade eden Şimşek, açıklamalarına şöyle devam etti

“Bu program olmasaydı yıllık enflasyon nerede olurdu?” sorusu sorulmaz. Geçen seneki koşullara gidelim. Ülke çok büyük deprem yaşadı. Depremin enflasyona iki etkisi var. Bütçe açığını muazzam bir şekilde artırdı.

İkincisi çok büyük olduğu için bazı büyükşehirlere nüfus kayışı oldu. O da kiraları artırdı. Deprem yılın ilk yarısında oldu ama enkazın temizlenip inşaatların başlaması yazı buldu. İnşaat maliyetleri ve işçilik ücretlerinde artış oldu.

Kuru serbest bırakmak zorunda kaldık. Uzun bir süre kur tutulmuş. Kuru serbest bıraktık, o ciddi şekilde enflasyonist… Kur geçişkenliği hiçbir dönemde olmadığı kadar yüksek. Depremin ve seçim etkisiyle bütçe açığının yüzde 10’lara çıkma ihtimalinden bahsediliyordu. Bütçe açığı yüzde 5’e çekmek için vergileri artırdık. Bunlar enflasyonist.

‘DEZENFLASYONİST MALİYE POLİTİKASI’

Bugün gelinen noktada yüzde 75,4 yüksek bir enflasyon ama geçmiş 12 ayı yansıtıyor. Baz etkisiyle yükselince neden atıfta bulunulmuyor? Maliye politikası ayağı güçlenecek, özellikle gelecek sene bütçe açığı yüzde 3’ün altına inecek.

Bu sene hedefimiz açığı yüzde 5’in altına getirmek. Gelecek yıl dezenflasyonist maliye politikası uygulayacağız.

Özellikle vergide adalet ve etkinliği sağlayacak bir reform için çalışmamızda son aşamaya geldik. Haziran ayına yetişir mi bilmiyorum.

‘ENFLASYON KALICI OLARAK DÜŞECEK’

Enflasyon kalıcı olarak düşecek ama bütün aktörlerin sabırlı olması lazım, biz de kararlıyız. Hizmetlerdeki fiyat katılığı çözmek zaman alacak. Otomotiv ve gayrimenkulde fiyatlar düşüyor, enflasyondaki düşüş hissediliyor. Bütün göstergeler kurda istikrara işaret ediyor.

’60 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE KAYNAK GİRİŞİ OLACAK’

Son 12 ayda yaklaşık net bazda 17 milyar dolarlık yabancı girişi var. Yabancıların tahvillerdeki oranı yüzde 10’lara gidiyor.

Enflasyonu indireceğimize dair güven arttığı zaman ben inanıyorum çok ciddi fon akışı olacak.

Para piyasasındaki sıcak kaynağa sırtımızı dayayamayız. Bankalar uzun vadeli finansmalara da erişebiliyor. Çok büyük ihtimalle bu ay içerisinde Dünya Bankası Başkanı bizi ziyarete gelecek.

60 milyar doların üzerinde kaynağı Türkiye’ye kanalize edecekler, sırtımızı sıcak kaynağa dayamıyoruz.

Likidite konusunda gerekirse Hazine olarak destek olacağız, alternatiflere bakıyoruz, borçlanma sınırımız var. Yetkiler çerçevesinde durum değerlendirmesi yapıyoruz.

KİRADA ZAM SINIRI KALKIYOR MU?

Hiçbir şey yapmazsak düzenleme temmuzda ortadan kalkıyor. Şu anda böyle bir düzenleme yapmaya yönelik çalışmamız yok.

KAMU İHALE REFORMU

Vergide adalet ve etkinlik noktasında bir reform yapacağız, kamu ihale reformu yapacağız.

Bütün dünyada çok uluslu şirketlere asgari kurumlar vergisi uygulaması başlayacak, yüzde 15 gibi. Türkiye de tabii ki bu düzenlemeyi yapacak.

Vergide istisna ve muafiyetlere bakıyoruz, bu konuda önemli bir çalışmamız var.”

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        301 Moved Permanently

        301 Moved Permanently


        nginx