Kamu işçisine hükümetin yeni zam teklifi belli oldu « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kamu işçisine hükümetin yeni zam teklifi belli oldu


700 binden fazla kamu işçisinin maaşına ne kadar zam geleceğini ve çalışma şartlarını belirleyen 2023 toplu sözleşme görüşmeleri devam ediyor.

HÜKÜMETİN YENİ TEKLİFİ BELLİ OLDU

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay hükümetin yeni teklifini açıkladı. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, hükümetin kamu işçisi için yeni teklifinin 12 bin lira tavan ücret ve ilk altı ay için yüzde 40 zam olduğunu bildirdi.

DAHA ÖNCEKİ YÜZDE 30 ZAM, 11 BİN 500 LİRA TABAN ÜCRETTİ

Hükümet tarafı daha önceki teklifini ilk 6 ay için yüzde 30 zam, taban aylık olarak da 11 bin 500 lira olduğunu açıklamıştı.

İŞÇİ NE İSTİYOR?

İşçi tarafının talebi yüzde 45 zam ve 15 bin lira taban ücret olmuştu.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NDA GÖRÜŞÜLDÜ

TRT Haber Muhabiri Şeyma Bay Atalay konuyla ilgili son detayları aktardı. Atalay şu ifadeleri kullandı:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda işçi ve işveren bir araya geldi. TÜRK-İŞ Başkanı Atalay, Hükümetin teklifinin 12 bin lira olduğunu ilk 6 ay için yüzde 40 zam teklif edildiğini ifade etti.

Geçtiğimiz hafta da önemli açıklamalar vardı. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ortak hareket ediyor. Masada kamu işçisini TÜRK-İŞ temsil ediyor. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ 16 maddede beklentilerini oluşturmuştu.

AYLIK 2500 LİRA SOSYAL YARDIM TALEBİ! 

Sosyal anlamda da beklentiler var. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ kamu işçisine bu yıl için aylık 2500 lira, gelecek yıl için aylık 3500 lira sosyal yardım talep ediyorlar.”

DİĞER SÖZLEŞMELERİ DE YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos itibarıyla başlayacak.

Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerini belirlemesi açısından da önem taşıyor.