Kademeli normalleşmenin ilk ayrıntıları belli oldu « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kademeli normalleşmenin ilk ayrıntıları belli oldu

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Sağlık Bakanlığın Kovid-19 ile mücadele kapsamında başlatmış olduğu “yerinde karar” mekanizması konusunda önemli açıklamalarda bulundu.


Web Banner

İl ya da ilçelerdeki vaka durumuna göre oralar özelinde yani yerinde kararlar alınabileceğini söyleyen Doç. Dr. Kayıpmaz, bu kapsamda kontrollü bir şekilde gevşemeler olabileceğini söyledi.

Kafe ve restoran işletmecilerin zor durumda olduğuna söyleyen Doç. Dr. Kayıpmaz, belirli şartlar ve koşullar sağlandıktan sonra buralarda gevşemeye gidilebileceğini söyledi.

Bilim Kurulunda alınan kararlar çerçevesinde uygulanmaya başlayacak olan “yerinde karar” mekanizmasını anlatan Doç. Dr. Kayıpmaz, “Artık izlenen durumun il bazında alınacak kararlar yönünden etkili olacağını biliyoruz.

Çünkü her ildeki durum ya da o ilin her ilçesindeki durum aynı olmayabiliyor. Birinde vaka sayıları ve sağlık sisteminin yanıt verme durumu hastalığın seyrine göre daha kötü konumda, birinde daha iyi durumda olabiliyor.

İşte köy okullarında eğitimin başlaması gibi özellikle daha küçük yerleşim yerlerinde, yeni vaka sayılarında ve sağlık sisteminin buna yanıt vermesinde zorlanma yoksa orada yine belirli kurallar çerçevesinde kontrollü biçimde dönüş sağlanabilir.”

Yerinde karar mekanizması sayesinde il ve ilçe bazlı yani bölgesel olarak vaka oranların devamlı takip edileceğini belirten Doç. Dr. Kayıpmaz, “Burada iller valilerimizin başkanlığındaki İl Hıfzıssıhha Kurullarında epidemiyolojik verileri değerlendirecek ve Bilim Kurulumuzun hazırlamış olduğu göstergeler ışığında il bazlı yasakların artırılması, azaltılması veya önlemlerin artırılması, gevşetilmesi gibi kararlar alabilecekler.

Ama şunu unutmamamız. Biz tedbirleri gevşetirken de ister il bazlı, ister ilçe bazlı olsun kontrol çerçevesinde yapmamız. Eskisi gibi bir sosyal yaşantımız olacağını bir zaman daha düşünmememiz gerek.”

Yasaklar dolayısıyla birçok sektörün kapalı olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Kayıpmaz, “Evet kafeler, restoranlar, lokantalar, halı sahalar gibi açılmayı bekleyen birçok sektör var.

Devletimiz bu konuda elinden geleni onlara yardımcı olmak adına yapıyor. Ama bunun dışında oralarda bir gevşemeye ihtiyaç var. Hepimiz özledik bir yandan da. Ben de, diğer hocalarımız da dışarıda bir şeyler yemeyi, arkadaşlarımızla sohbet etmeyi hepimiz özledik.

Netice bu karantina hepimiz için geçerli. Ama bu noktada sosyal yaşama geri dönüş esnasında mutlaka kontrol ölçütlerimizi iyi bir biçimde uygulamamız gerekiyor.”

Kontrollü bir şekilde hareket yapılarak, yerinde karar mekanizmasının da devreye girmesi ile birlikte restoran ve kafelerde belki bir gevşemenin söz konusu olabileceğini belirten Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz şunları söyledi:

“Aslında bizim esnafımızın duyarlı olduğunu biliyoruz. Herhangi bir kurala ihtiyaç duymadan, müşterisinden HES kodu sorgulayan taksici esnafı biliyorum.

Ya da turizm bürosu olan birinin dükkanının girişine ‘Buraya maskesiz girilmez, cezası var. İmza Sağlık Bakanlığı’ diye yazı asan esnaflarımızı biliyorum. HES kodunun yaygın olarak kullanılması müşteri kabulünde fayda sağlayacak.

Elbette bu yerlerde müşterilerin geçirdiği vaktin çok uzun olmaması gerekiyor. Herkes yemeğini yiyip uzun süre orada kalmadan bir an önce çıkmalı.

Onun dışında restoran kapasitelerin tamamı masalar arasında fiziki mesafe korunmadan kullanılması durumunda hastalığın bulaşma riskinin çok artacağını biliyoruz.

O zaman seyreltilmiş biçimde aynı anda belirli limitler dahilinde müşteri kabulüne izin verilmeli. Bir avantajımız var, havalar ısınmaya başlıyor.

Bu saydığımız yerlerin sadece iç kısımları değil, dış kısımların kullanılması gündeme gelecek. Açık hava tabii ki kötü havalandırılmış bir iç mekana göre hastalığın bulaşması açısından daha az bir risk içeriyor.

Bu şekilde kurallara uyacak biçimde, oralarda kalabalık oluşturulmayacak şekilde, sabahtan gidip akşama kadar oralarda oturulmayacak biçimde, belirli limitler dahilinde bu gevşemelerin iller bazında yapılması hedefleniyor.”

apkcell.net

Web Banner
Web Banner