İşte 2021’de üreticiye verilecek destek tutarı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

İşte 2021’de üreticiye verilecek destek tutarı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2021’de üreticilere 2 milyar lira ilave ödenekle beraber toplam 24 milyar lira destek vereceklerini söyledi.

Bu haber 24 Aralık 2020 - 14:27 'de eklendi ve 91 kez görüntülendi.

Pakdemirli, Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından düzenlenen 2020 Biterken Pandemi ve Ekonomi Forumu’na çevirim içi olarak katıldı.

Bakan Pakdemirli burda yapmış olduğu konuşmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının bu sene global çapta tüm ekonomileri olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Her sektör gibi tarım ve gıda piyasasının de salgından etkilendiğini belirten Pakdemirli, tarımın insanoğlunun en eski uğraşı olduğunu, sektörün yalnızca gıda ihtiyacını karşılamada değil, gelir ve kalkınmada da önemli bir araç olduğunu söyledi.

Pakdemirli, Türkiye’de salgın sürecinin başarı ile yürütüldüğünü vurgulayarak, “Pandemi başladıktan sonra tarımsal destek ödemelerinden kredi
faizlerinin ertelenmesine, sıkı gıda denetimlerinden hazine arazilerinin üretime açılmasına kadar tam 101 tedbiri hayata geçirdik.” dedi.

Süreç içinde tarlada, bahçede, serada, ahırda ve merada üretimin devam etmesini sağladıklarını dile getiren Pakdemirli, gıda üretim ve imalat tesislerini yasaklardan muaf tuttuklarını anımsattı.

Pakdemirli, tarımda teknoloji kullanımı ve bilgiye hızlı erişimin üretime daha fazla katkı sağlayacağını belirterek, “Topraksız, dikey ve kent tarımı gibi yeni üretim yöntemleri de bütün dünyada giderek yaygınlaşmaya başlayacak. Suyun % 70’ten fazlası, tarımsal sulamada kullanılmaktadır. Bu sebeple, su kaynaklarını etkin ve tasarruflu kullanmak için tarımda su verimliliğini sağlamak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

“5,3 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET FAZLASI VERİLDİ”

Son 2 senede tarımsal hasılanın % 47 artışla 277,5 milyar tl’ye ulaştığını söyleyen Pakdemirli, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin sağlamış olduğu imkanlarla 2020 yılı 3. çeyrekte % 6,2, ilk 3 çeyrek ortalamasında ise % 5,3 gibi ciddi bir büyüme gösteren tarım sektörü, ekonomimize büyük katkı sağladı. Bu yılı ciddi bir büyüme rakamıyla kapatacağız.” dedi.

Pakdemirli, son 2 senede bitkisel üretimin 9 000 000 ton ilave artışla 124 milyon tona ulaştığını belirterek, bu üretim toplamında Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını söyledi.

Türkiye’nin, tarım ve gıda ürünlerinde net ihracatçı bir ülke olduğuna işaret eden Pakdemirli, geçen sene 18 milyar dolar tarım-gıda ürünü ihracatı
yapıldığını ve 5,3 milyar dolar dış ticaret fazlası verildiğini bildirdi.

Pakdemirli, bu seneın 10 ayında ihracatın salgına rağmen geçen seneın aynı dönemine göre % 5 arttığına dikkati çekerek, “Tarımdaki tüm bu gelişmelerin arkasında üreticiye ve yatırımcıya vermiş olduğumuz desteklerin büyük rolü var. Son 18 senede üreticilerimize reel rakamlarla toplam 311 milyar lira tarımsal destek verdik. 2021 senesinde ise üreticilerimize 2 milyar lira ilave ödenekle beraber toplam 24 milyar lira destek vereceğiz.” diye konuştu.

Son 18 senede sertifikalı tohum üretimini 8 kat artışla 1 000 000 143 bin tona çıkardıklarını dile getiren Pakdemirli, yurtiçinde kullanılacak olan sertifikalı tohum miktarının % 96’sının yerli olduğuna dikkati çekti.

800 BİN KİŞİ GIDA İSRAFI YAPMAYACAĞINA SÖZ VERDİ

Dünyada üretilen gıdanın her sene 3’te 1’inin kayıp ve israf olduğunu belirten Pakdemirli, Türkiye’de de her sene 18,8 000 000 ton gıdanın çöpe gittiğini bildirdi.

Pakdemirli, bu kayıp ve israfı en aza indirecek önlemlerin alınmasının artık mecburi hale geldiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Ülkemizin senelik gıda cirosu 500 milyar liradır. Eğer toplumsal farkındalık meyden temel getirebilir, % 2’lik bir tasarruf sağlayabilirsek, 10 milyar liramızı çöpe atmamış oluruz. Bu rakam, 360 bin ailenin senelik asgari geçimi demektir. Gıda kaybını önlemek ve gıda israfını azaltmak amacı ile ‘Gıdanı Koru, Sofren temel Sahip Çık’ kampanyasını başlattık. ‘Söz Ver’ sloganıyla gıda israfı yapmayacağına söz verenlerin dijital olarak imzasını alıyoruz. Şu en temel kadar 800 000 kişi söz verdi.”

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN