İlkokul öğrencilerine ‘beslenme’ eğitimi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

İlkokul öğrencilerine ‘beslenme’ eğitimi

İlkokul öğrencileri, yılda 32 saatlik bir eğitimle, beslenme ve fiziksel aktivitenin temel prensiplerini öğreniyor. Gıda konusunda pozitif bir yaklaşım geliştiren öğrenciler bu eğitimle yeme ve içme alışkanlıklarının iyileştirilmesi ve fiziksel aktivitenin arttırılması konusunda tavsiyeler alıyor.


Web Banner

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve Nestlé, işbirliğiyle 2012 yılından bu yana ‘Sağlıklı Adımlar’ projesini yürütüyor. İlkokul 3’üncü sınıf öğrencilerine yönelik projede çocuklar, yılda 32 saatlik bir eğitimle, beslenme ve fiziksel aktivitenin temel prensiplerini öğreniyor, gıda konusunda pozitif bir yaklaşım geliştiriyor, yeme ve içme alışkanlıklarının iyileştirilmesi ve fiziksel aktivitenin arttırılması konusunda tavsiyeler alıyor. Projeyle, 2012’de 50 okulda yılda 9 bin çocuk ve 18 bin veliye erişildi. Etki alanı her yıl arttırılan proje, 2018-2019 eğitim-öğretim yılının sonu itibariyle toplamda 15 şehirdeki 76 okulda, 86 bin öğrenci, 172 bin veli ve 2 bin 900 öğretmene ulaştı. Projeye, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Van ve Kars eklendi. Bir yılda 17 şehirdeki 172 okulda, yılda 1140 öğretmen, 31 bin çocuk ve 62 bin veliye ulaşılması planlanıyor.

HEM BİLGİSEL HEM DE DAVRANIŞSAL DEĞİŞİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Projenin etkisi her yıl proje öncesi ve sonrası testlerle ölçülüyor. Beslenme ve fiziksel aktivite konusundaki bilgi düzeyinde iyileşme, öğretmenlerde yüzde 19.1, çocuklarda ise yüzde 19.6 düzeyinde oldu. Geçen yılki sonuçlara göre bilgi düzeyindeki iyileşme öğretmenlerde yüzde 34, çocuklarda ise yüzde 25 oldu. Bilgi artışına, davranışsal değişiklik de eşlik ediyor. Çocuklar, yüzde 37 oranında daha fazla su içiyor, yüzde 22 oranında daha fazla dişlerini düzenli olarak fırçalıyor, yüzde 14 oranında daha fazla fiziksel egzersiz yapıyor.

ÇOCUKLARIN GERİ DÖNÜŞÜM ALANINDAKİ FARKINDALIĞI ARTIRILACAK Projenin içeriği ihtiyaçlara uygun olarak sürekli güncelleniyor. 2017’de fiziksel aktivite modülünün eklenmesinin ardından, 2019-2020 eğitim öğretim yılında da çevre konusu proje kapsamına dahil edildi. Bu modülün eklenmesiyle çocuklar, hayat bilgisi derslerinde ‘Sağlıklı Adımlar’ projesi kapsamında, ‘geri dönüşüm’ konusunu öğrenecek. Geri dönüştürülebilir malzemeler ve geri dönüşümün ekonomi ve çevreye katkısı hakkında bilgi edinecekler. Bu çalışma hem MEB’in 2023 Vizyonu hem de Nestlé’nin, operasyonlarının çevre üzerindeki etkisini sıfıra indirme hedefiyle uyuyor. Projenin geniş kitlelere ulaşması için yenilenen www.saglikliadimlarprojesi.com web sitesinde, akademisyenler tarafından hazırlanan eğitim videoları yer alıyor. Web sitesine üye olan öğretmenler projeye ait tüm sunumlara, videolara ve materyallere erişebiliyor ve bunları sınıflarında kullanabiliyor. Böylece Türkiye’deki tüm 3’üncü sınıf öğretmenleri, proje içeriklerinden faydalanabiliyor.

Web Banner
Web Banner