İBB’den zam yağmuru: İSPARK, İSBİKE, öğrenci yurtları… « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

İBB’den zam yağmuru: İSPARK, İSBİKE, öğrenci yurtları…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSPARK, İSBİKE ve öğrenci yurtlarına zam yağdırdı. İBB Meclisi’ndeki oturuma AK Partili Meclis üyesinin “seçimin maliyetini İstanbul halkına yükleniyor” eleştirisi damgasını vurdu.


İBB Meclisi’nin Haziran ayı olağan toplantılarının 3’ncüsü gerçekleştirildi. İBB Meclisi Tarife Komisyonu tarafından hazırlanan raporlarx mecliste oy çokluğu ile kabul edilirken, AK Parti grubu raporlara yönelik ret oyu kullandı. Belediye hizmetlerine dair birçok farklı alanda; İSPARK otopark ücretlerinde yüzde 35, İBB’nin bisiklet kiralama uygulaması olan ‘İSBİKE’da yüzde 100, öğrenci yurtlarında aylık bazda yüzde 50 zam yapıldı. İBB Meclisi Tarife Komisyonu üyesi AK Parti’li Tülay Kalav dosya ile ilgili, “Seçim döneminde yapılan borçları kapatmak ve sıfır bütçeli İBB’nin seçim maliyetini İstanbul halkına yüklemek amaçlı olduğunu bizler görmekteyiz.” dedi. İBB Meclisi Tarife Komisyonu Başkanı CHP’li Fatih Üstünbaş ise, “Bunlar keyfi artışlar değildir, ülkenin maalesef bizi zorladığı ekonomik sıkıntıların, bizlere yüklediği girdi ve maliyetlerin karşılığını bir nebzede olsa ayarlamak, revize etmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

İBB Meclisi’nde Haziran ayı olağan toplantılarının 3’ncü oturumu gerçekleştirildi. İBB Tarife Komisyonu tarafından meclise sunulan ve birçok farklı alanda ücret değişikliklerini içeren raporlar oy çokluğu ile kabul edildi. CHP grubunun oylarıyla kabul edilen değişikliklere AK Parti grubu önce tarife ücretlerinin raporda ek olarak yer almadığını belirterek tepki gösterdi, ardından ret oyu kullandı. Ücret değişimleriyle birlikte İSPARK otopark ücretlerine yüzde 35 zam uygulanırken, bazı farklı saat aralıklarında otopark ücretlerine uygulanan bu zam yaklaşık yüzde 50’yi buldu.

ÖĞRENCİ YURTLARINA YÜZDE 50, BİSİKLET KİRALAMALARINA YÜZDE 100 ZAM

Farklı belediye hizmetlerine yönelik zam miktarları da kabul edildi. İBB yurtlarına yapılan yüzde 50’lik zamla yurtlarda aylık ücret bin 300 TL’den bin 950 TL’ye ulaştı. Sahillerde tekne bağlama ücretlerine yaklaşık yüzde 35’e varan zam yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait bisiklet kiralama uygulaması olan ‘İSBİKE’ ücretlerine ise yüzde 100 zam yapıldı, 0-1 saatlik standart bisiklet kullanımı 22 liradan 44 liraya çıkarıldı.

OTOPARK ÜCRETLERİ BÖLGEDEN BÖLGEYE DEĞİŞİYOR

İSPARK ücret tarifesindeki artışı da içeren raporla otomobiller için kapalı ve açık otoparklarda; Beşiktaş, Kadıköy, Beyoğlu, Fatih, Şişli, Üsküdar’ın yer aldığı 1’nci bölgede ücretler 0-1 saat aralığında 52 liradan 70 liraya, 1-2 saat aralığında 66 liradan 90 liraya, 2-4 saat aralığında 73 liradan 110 liraya, 4-8 saat aralığında 101 liradan 135 liraya, 8-12 saat aralığında 134 liradan 180 liraya, 12-24 saat aralığında 202 liradan 270 liraya ulaştı. Bazı ara fiyatlarda, yüzde 50’ye yakın zamma ulaşan ücretler, Ataşehir, Bakırköy, Beykoz, Bayrampaşa, Bahçelievler, Eyüpsultan, Güngören, Kartal, Kağıthane, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Zeytinburnu, Tuzla, Ümraniye’de ise aynı fiyatlarla artarken, 3’ncü bölgede ise 0-1 saat 36 liradan 50 liraya, 1-2 saat aralığında 46 liradan 60 liraya, 2-4 saat aralığında 58 liradan 80 liraya, 4-8 saat aralığında 73 liradan 100 liraya, 8-12 saat aralığında 112 liradan 150 liraya, 12-24 saat aralığında 146 liradan 195 liraya ulaştı. İSPARK’a dair 0-1 saatlik park ücreti Ekim 2023’te 33 TL’den 52 TL’ye yükseltilmişti, Haziran 2024 itibarıyla bu oran 52 TL’den 70 TL’ye yükseltilmiş oldu.

YOL KENARI OTOPARKLARI DA ZAMLANDI

Yol kenarı otoparkları ise 1’nci ve 2’nci bölgede bulunan ilçelerde 0-1 saatte 52 liradan 70 liraya, 1-2 saatlik kullanımda 66 liradan 90 liraya, günlük kullanımda 146 liradan 195 liraya ulaştı. 3’ncü bölgede yer alan 18 ilçede ise 0-1 saat 36 liradan 50 liraya, 1-2 saat 52 liradan 70 liraya, günlük kullanım 124 liradan 165 liraya ulaştı. İki saatlik park sonrası, her saat başına uygulanan ücret ise 1’nci ve 2’nci 3’ncü bölgede 22 liradan 30 liraya çıktı.

 AK PARTİLİ KALAV: SEÇİMİN MALİYETİNİ İSTANBUL HALKINA YÜKLEMEK AMAÇLI

İBB Meclisi Tarife Komisyonu Üyesi AK Parti’li Tülay Kalav, “Geneline baktığımızda dosyanın akabindeki dosyalarla beraber yapılanın ara zam olduğunu, İBB Genel Sekreterinin de dediği gibi seçim döneminde yapılan borçları kapatmak ve sıfır bütçeli İBB’nin seçim maliyetini İstanbul halkına yüklemek amaçlı olduğunu bizler görmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

“ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN KONAKLAMA BEDELİNE 6 AY SONRA TEKRAR YÜZDE 50 ZAM”

Kalav, “2023 Aralık ve Kasım ayında güncellenen 2024 tarifeleri tekrar 6 ay sonra güncel olan yine güncellenmektedir. Üniversite öğrencilerinin konaklama bedellerine 6 ay sonra tekrar yüzde 50 zam yapıldığını ve tüm gençlere özellikle belirtmek istiyorum.” dedi.

“TERMİNALLERDE İLK 40 DAKİKAYA ÜCRET ALINMIYORDU”

Kalav, “Diğer bir konu, terminallere kısa süreli giren otomobil ve taksilere 40 dakikaya kadar ücret alınmıyordu. Yeni dosyada ücret ödeyecekler 40 lira olarak. Bir diğer madde bağışçılar tarafından yapılan okul, ibadethane yurtlarla ilgili oluşacak belge ve ücretlerinde yüzde 75 indirim vardı. Bu dosyayla beraber bağışçılarımızı bir kamu kurumu olarak desteklemekten vazgeçilmiş olup bu indirim kaldırılmıştır. Komisyon raporları ekinde ücret tarifelerinin olmaması buradaki bütün partili meclis üyelerin hakkını aslında gasp etmiş olmaktadır. Tüm bu sebeplerle AK Parti grubu olarak dosyaya hayır oyu veriyoruz.” diye konuştu

 “BUNLAR KEYFİ ARTIŞLAR DEĞİLDİR”

İBB Meclisi Tarife Komisyonu Başkanı CHP’li Fatih Üstünbaş ise, “Bizler de bu ülkede yaşıyoruz. 2023 Ekim aylarında yapılmış birtakım fiyat ayarlamalarından sonra geldiğimiz noktada köprü ve otoyol ücretlerinde devletin yaptığı artışları da göz önüne alırsanız otopark ücretlerine yapılan yüzde 35’lik artışın veya diğer kalemlerde yurtta kalan öğrencilere yapılan yüzde 50’lik artışın çok afaki rakamlar olmadığını göreceksiniz. Bunlar keyfi artışlar değildir ülkenin maalesef bizi zorladığı ekonomik sıkıntıların, bizlere yüklediği girdi ve maliyetlerin karşılığını bir nebzede olsa ayarlamak, revize etmek zorundayız.” şeklinde konuştu.