HANGİ İZİNLERİ KULLANAN MEMURUN MAAŞI AZALIYOR? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

HANGİ İZİNLERİ KULLANAN MEMURUN MAAŞI AZALIYOR?


Web Banner

Kendilerine tanınan izin haklarını kullandıkları bazı hallerde Devlet memurlarının aylık maaşı kısmen veya tamamen kesintiye uğruyor.

Devlet memurlarının yıllık izin, hastalık izni, mazeret izni, refakat izni, süt izni, sağlık izni, aylıksız izin, aile birimini muhafaza etmek amacıyla izin, mehil müddeti içerisinde göreve başlamama durumunda izin gibi izin haklarından yararlanmaları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri çerçevesinde mümkün olabilmektedir.

Kendilerine tanınan izin haklarından bazılarını kullanırken (fiilen çalışmaya bağlı bazı ödemelerin yapılamadığı haller hariç) maaşları etkilenmeyen Devlet memurları,  bazı izin haklarını kullandıklarında ise aylık maaşları kısmen veya tamamen kesintiye uğrayabilmektedir.

İzin haklarının kullanılmasının memurun aylık gelirlerine etkisi konusunda bilgi olması bakımından memurunyeri.com olarak bu yazımızda her izin türüne ayrı ayrı değineceğiz.

Yıllık izin

Yıllık izin hakkını kullanan memuru ücret ve mali haklarında, izin süresince herhangi bir azalma olmaz.

Hastalık izni

Sağlık kurulu raporu üzerine verilen hastalık izinleri ile uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananların kullandığı hastalık izinleri ve resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak görülen tedavi süreleri hariç olmak üzere, bir takvim yılında kullanılan hastalık izin süreleri toplamının 7 günü aşması halinde, aşan günlere isabet eden zam ve tazminat ödemeleri %25 eksik hesaplanır. (Ancak, ücretleri farklı düzenlemelere göre ödenen memurların bazılarından böyle bir kesinti yapılmamaktadır.)

Teknik hizmetler ve sağlık hizmetleri sınıfları kapsamındaki personelden kalkınmada öncelikli yörelerde görev yapanlardan hastalık izini kullananlara (görevin yapılması sırasında veya görevden dolayı olduğunun amirlerince onaylanması şartıyla; hastalanan, yaralanan, kazaya uğrayan ve sakatlananların tedavi ve hastalık izni süreleri hariç), hastalık izni süresince ek özel hizmet tazminatı ödenmez.

Mazeret izni

Kanunda belirtilen hallerde mazeret izni kullanan memurların ücret ve mali haklarında azalma olmaz.

Teknik hizmetler ve sağlık hizmetleri sınıfları kapsamındaki personelden kalkınmada öncelikli yörelerde görev yapanlardan mazeret izni kullananlara, mazeret izni süresince ek özel hizmet tazminatı ödenmez.

Refakat izni

Memurun bakmakla yükümlü olduğu veya refakat edilmediğinde hayatları tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığa yakalanmış olması durumunda, bu yakınlarına refakat etmek üzere en fazla 6 aya kadar (her olay için, 3 ay ve zorunlu hallerde 3 ay daha olmak üzere) refakat izni kullanan memurların ücret ve mali haklarında refakat izni süresince azalma olmaz.

Sağlık izni

Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalıştığı için yıllık izinlerine ilaveten her yıl bir ay süreyle sağlık izninin verilen memurun aylık geliri bu izin süresince etkilenmez.

Aylıksız izin

657 sayılı Kanunda belirtilen hallerde aylıksız izin kullanan memurun aylık geliri bu izin süresince tamamen kesilir.

Aile birimini koruma için izin

Yeniden veya yer değiştirme suretiyle atanan memurun memur olan eşinin de (isteği halinde) memurun atandığı yere atanmak istemesi durumunda, memurun atandığı yerde eşinin atanacağı teşkilatın bulunmaması ya da teşkilat olmakla birlikte niteliğine uygun boş kadro bulunmaması halinde, memurun eşine izin verilebiliyor.

Bu şekilde izin kullananlardan, eşleri; Olağanüstü Hal Bölgesine dahil iller ile bu illere mücavir illerde görevli olanların aylıklarının %40’ı, kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerde görevli olanların aylıklarının % 50’si, kalkınmada 2 nci derecede öncelikli yörelerde görevli olanların ise aylıklarının %75’i kesilir.

Mehil müddeti

Aynı yerdeki bir göreve atananların tebliğ tarihini izleyen işgünü içerisinde, başka bir yerdeki göreve atananların ise 15 gün içinde hareket ederek belli yol süresi sonunda yeni görevlerine başlamaları gerekir. Mehil müddeti süresinde memurun aylığından kesinti yapılmaz.  Ancak, kalkınmada öncelikli yörelerde görev yapan teknik hizmetler ve sağlık hizmetleri sınıfları kapsamındaki personele, mehil müddeti süresince ek özel hizmet tazminatı ödenmez.

Başka yerdeki bir göreve atanıp da süresi içerisinde görevine başlamayanlara, eski görevlerinden ayrılış ve yeni görevlerine başlayış tarihleri arasında mehil müddetine ek olarak 10 günlük bir süre daha verilebilir. Mehil müddetine ilave olarak verilen bu süreler için ilgili memura herhangi bir ödeme yapılmaz.

Vekâlet görevi yürütürken izin

Bir görevi vekâleten yürüttüğü için vekâlet ettiği görevin zam ve tazminatlardan da yararlanabilen memur; yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni ve refakat izni nedeniyle vekâlet görevine ara verdiği durumlarda, ara verdiği günlerde vekâlet görevine ilişkin zam ve tazminatlardan yararlanamaz.

Web Banner
Web Banner