Hak-İş: Emekli aylığı alt sınırı, asgari ücret düzeyine çekilsin « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Hak-İş: Emekli aylığı alt sınırı, asgari ücret düzeyine çekilsin

1 Mayıs nedeni ile işçiler ve temsilcileri sahadan art arda mesajlarını verdi. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da Kahramanmaraş’ta etkinliklere katılarak işçinin enflasyona yenilmeyeceği uygulamalar talep eden bir konuşma gerçekleştirdi.


Web Banner

Asgari ücret tespit komisyonunda işçileri temsil eden Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yaptığı konuşmada asgari ücret tespit komisyonunun yapısının katılımcı
bir anlayışla yeniden belirlenmesini istediklerine değindi.

Arslan aynı zamanda hayat pahalılığı ile mücadelede, enflasyonun düşmesine rağmen fiyatları düşürmeyenlere
karşı kamunun ve devletin daha fazla inisiyatif almasını istediklerini aktardı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısı ile Hak-İş
Konfederasyonu tarafından depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta “Emeğin
Evrensel Gücü: Hak-İş” temasıyla etkinlik düzenlendi.

Depremzede işçilere seslendi

Kahramanmaraş’ta İstasyon Mahallesi Gar önünde düzenlenen etkinliğe katılan Arslan, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş
merkezli depremlerden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay,
Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ, başta olmak üzere Türkiye’nin
birçok ilinden gelen işçilere seslendi.

Kahramanmaraş’ın acılarını paylaşmak ve yürek yangınını
söndürmek için 1 Mayıs programını burada yapmak istediklerini anlatan Arslan,
Hak-İş olarak bugün Kahramanmaraş ile 81 ilin meydanlarda olduklarını belirtti.

Depremzedelerin yardımına koşuldu

Arslan, Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketinin
acısını yüreklerinde yaşadıklarına vurgu yaparak, Hak-İş olarak depremin ilk
anından itibaren yaptıkları çalışmaları şu şekilde özetledi:

AFAD ile koordineli bir şekilde 3 ayrı kurtarma timimizi deprem bölgesine, Maraş’a gönderdik. Hak-İş’te, Afet Koordinasyon ve Kriz Merkezi’ni oluşturarak ihtiyaç duyulan yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılmasını sağladık. Deprem bölgesinde incelemelerde bulunarak, ihtiyaçları yerinde tespit ettik ve yardımlarımızı AFAD koordinasyonunda bölgeye ulaştırdık. Depremin ilk anından ayni yardımlarımızın yanı sıra üyelerimiz başta olmak üzere depremden etkilenen vatandaşlarımıza yönelik 250 milyon liraya yakın yardımda bulunduk. Bu Türkiye’deki sivil toplum ve sendikalar konfederasyonlar içerisinde en yüksek rakamdır. En öndeyiz, ilkiz, lideriz. Biz sadece konuşmuyoruz. Sadece laf etmiyoruz. Biz yapıyoruz.

“Emekli aylığı alt sınırının, asgari ücret düzeyine
çekilmesini istiyoruz”

İşçilerin sorunlarının çözüme kavuşturulması adına farklı
başlıklar altında çalışma yaptıklarını anlatan Arslan, mesajlarına şöyle devam etti:

Kayıt dışı istihdam ve işsizlikle etkin bir şekilde mücadele edilmesini istiyoruz. Milli gelirden ekonomik büyümeden ve refah artışından aldığımız payın arttırılmasını istiyoruz. Emekçiler olarak pandemi, ardından Rusya-Ukrayna savaşı, son olarak doğal afetler ve bütün bunların ulusal ve uluslararası piyasalara etkilerini ağır bir şekilde en çok biz yaşıyoruz. Emekçilerin enflasyona karşı korunmasını daha fazla istiyoruz. Asgari ücret tespit komisyonunun yapısının katılımcı bir anlayışla yeniden belirlenmesini istiyoruz. Bütün çalışanları koruyacak, toplu sözleşme düzenini bozmayacak, çalışanların aileleriyle birlikte insanca yaşamasına imkan tanıyacak ücret düzenlemelerinin yapılmasını istiyoruz. Tam da bugün bunun zamanıdır. Yaşadığımız yüksek enflasyon, enflasyonun düşmesine rağmen fiyatları düşürmeyenlere karşı kamunun ve devletin daha fazla inisiyatif almasını istiyoruz. Emekli aylığı alt sınırının, asgari ücret düzeyine çekilmesini istiyoruz. İşsizlik sorununa çözüm bulmak için bu amaçla yeni sistem ve modeller geliştirilmesini istiyoruz. Bireyi esas alan, düzenli asgari gelir yardımı sisteminin bir an evvel kurulmasını istiyoruz.

“Doğal afetlere karşı güvenli konutlar ve şehirler
istiyoruz”

İş kazaları ile meslek hastalıklarının artık son bulmasını
ve çalışanların, iş sağlığı güvenliği tedbirlerinin işverenler tarafından daha
fazla gözetilmesini istediklerini aktaran Arslan, şeklinde konuştu:

Çocuk işçiliği ve istismarının önlenmesini mesleki yeterlilik belgelerinin yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Kıdem tazminatında kazanılmış haklar korunarak erişiminin daha da kolaylaşmasını istiyoruz. Doğal afetlere karşı güvenli konutlar ve şehirler istiyoruz. Afetlere hazırlık, müdahale ve yeniden inşa konusunda yenilikçi politikaların zorunlu olduğuna inanıyoruz. Yangında, selde, depremde iş kazalarında canlarımız yanmasın istiyorum.

1977’deki olayların tekrar yaşanmaması için

12 Eylül 1977 tarihinde Taksim’de yaşanan olaylarıyla ilgili
de görüşlerini dile getiren Arslan, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için
hem devletin hem de sendikaların üzerine düşen sorumlulukları yerine
getirmesini istediklerini ifade etti.

“Teröristle yan yana gelenler bu millete hesap verecek”

Arslan, 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28.
Dönem Milletvekili seçimleri ile ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, sözlerini
şöyle tamamladı:

Türkiye önemli bir seçime hazırlanıyor. 14 Mayıs seçimleri, Türk demokrasi tarihi için çok önemli bir seçimdir. Seçimlerin başarılı ve bir şekilde sonuçlanacağına ve millet iradesinin bir kez daha tecelli edeceğine yürekten inanıyoruz. Milletimizin iradesinin üzerinde hiçbir iradeyi tanımıyoruz. Bu iradeyi yok sayanlarla mücadeleye devam edeceğiz. Biz bu iradenin sandığa yansıması konusunda elimizden geleni yapmaya edeceğiz. Onun için 14 Mayıs’ta hep beraber sandığa gideceğiz. 14 Mayıs seçimlerinde, bu millet, bu ülkenin kahraman evlatları, Kandil’deki ve Pensilvanya’daki teröristlerin ülkemiz için kurdukları hayallerini inşallah yerle bir edecekler. Milletimiz tıpkı 15 Temmuz destanı gibi yeni bir şahlanış ortaya koyacak ve inşallah emperyalistlerinin oyununu bozacağız. Eli kanlı teröristlerin her gün Kandil’den ve Pensilvanya’dan yaptıkları tehditleri duymazdan gelenler, görmezden gelenleri buradan bir kez daha uyarıyoruz. Açıkça ve terör örgütlerinin isimlerini vererek bu saldırıları kınamalarını bekliyoruz. Aksi halde millete hesap vereceksiniz. Teröristle yan yana gelenler bu millete hesap verecek.

Web Banner
Web Banner