Günde 1,1 Milyon Kişi Aşılanacak « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Günde 1,1 Milyon Kişi Aşılanacak

27 bin Aile Sağlık Merkezi süreçte etkin ve hızlı. Kamu hastaneleri ile özel hastaneler devreye girecek. Hastaneler saat 16.00’dan sonra randevu sistemi ile aşı yapacak.


Bugünden itibaren gelmeye başlayan Çin aşısıyla birlikte, aşılamanın nasıl yapılacağı netleşti. Sağlık Bakanı Koca aşılamanın yol haritasını açıkladı.

Türkiye 27 bin Aile Sağlık Merkezleri, devlet ve özel hastaneleri ile günde en az 1 milyon 100 bin kişiyi aşılayabilecek.

Çin aşının saklanma koşullarına dikkati çeken Sağlık Bakanı Koca, şunları söyledi: “Bu aşının en önemli özelliklerinden biri de aşıyı daha kolay yapabilir olacağız.

Diğer aşıların lojistiğinde, depolanmasında sıkıntı var. Çin aşısı grip aşısı gibi. 2-8 santigrat derecede saklanıyor. Çok rahatlıkla ortam oluşturmanız mümkün.

Biz ülkemizde bu aşıyı daha kolay yapacağız. Ülkemizde 27 bin Aile Sağlık Merkezimiz var. Bütün aşıları aile sağlık merkezleri gerçekleştiriyor.

Her bir merkez günde 10 tane aşı yapsa bu günde 270 bin yapar. 40 tane yapsanız 1 milyon 80 bin yapar.

Diyorlar ya nasıl yapacaksınız? Almanya yıl sonuna kadar stratejisini açıkladı. Ne kadar yapıyor, 150 bin aşılama. 442 merkezde. Benim ayrıca merkez oluşturmama gerek yok.

Bizim çok ciddi aşı takip sistemimiz var. Hastanelerimiz çok yaygın. Özel sağlık kuruluşlarımız var. Bütün bu hastaneleri bu amaçla kullanacağız. Mesai saatine kadar belli sayıda, mesai saatinden sonra diyelim saat 16.00’dan sonra bütün hastanelerimiz rahatlıyor. Sağlık ordumuzla poliklinik ortamında gece saat 23.00’e, 24.00’e kadar randevu ile aşılama yapabiliriz.

3 AY YOĞUN AŞILAMA

Sağlık Bakanı Koca, Ocak, Şubat ve Mart aylarında yoğun aşılama yapılacağı söyledi. Kovid-19 ile alakalı ilaç çalışmalarına dair, “Dünyada ve bizde çok çalışma var.

Somut geliştirilmiş ilaç henüz yok. Bu süreçte ne kadar etkili ilaç geliştirilirse Kovid- 19 ile mücadelede başarı şansı o kadar artar. Belki aşıdan daha fazla etkili olur.”

Çin aşısı Türkiye’de gönüllüler üzerindeki çalışmasına dair Sağlık Bakanı Koca, “Çin aşısı için 13 bin kişi hedeflendi.

7 bin üzerinde kişiye ilk doz vuruldu. 5 bin üzerindeki kişiye aşının ikinci dozu yapılıyor. Şu ana kadar herhangi bir yan etkisi yok. Sadece alerji öyküsü olan 1 sağlık çalışanında hafif bir alerjik reaksiyon oldu.”

ÇİN AŞISI BUGÜN TÜRKİYE’DE

Türkiye’nin Çinli Sinovac firmasından aldığı Kovid-19 aşıları bugün Türk Hava Yolları’na (THY) ait kargo uçağıyla Türkiye’ye geliyor.

THY Basın Müşavirliği, aşıların uçağa yüklenmesine dair görüntüleri paylaştı.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün “Güzel günlere uçuyoruz” derken, kaptan pilot, “Hastalığın ve kayıpların sona ermesi dileğiyle ülkemize hayırlı olsun”

Sağlık Bakanı Koca yapmış olduğu açıklamada, inaktif aşıları getirecek uçağın dün saat 19.50’de Pekin Havalimanı’ndan havalandığını bildirdi.

17 konteynerde bulunan 3 milyon doz aşı saat 06.10’da İstanbul Havalimanı’na geleceği, yarın da Ankara’ya gönderileceği belirtildi.