Geçmeyen bel ağrılarının nedeni belli oldu « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Geçmeyen bel ağrılarının nedeni belli oldu

Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Bünyamin Kısacık, hemen herkesin ömründe en az bir kez yaşadığı bel ağrısı şikayetinin pek çok nedeni olabileceğini belirterek en önemli nedeninin romatizmal hastalıklar olduğunu söyledi


Web Banner

Medical Park Gaziantep Hastanesi Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Bünyamin Kısacık, romatizmal hastalıkların bel ağrısının küçük bir kısmından sorumlu olduğunu ama en az akla gelen rahatsızlık olduğunun altını çizdi. Romatizmal bel ağrılarının en temel özelliğinin 40 yaşından önce başladığını ifade eden Doç. Dr. Kısacık bel ağrıların en az 3 ay süreyle devam edebildiğini belirtti.

BAZI HASTALARIN GENETİĞİNE DE BAKILIR

Kısacık bel ağrıları ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ağrının kalça içerisinde daha yoğun olabildiği gibi, ağrının belin alt kısmında ve uyluk kısmına da yayılım gösterebilmektedir. Bu iki özelliğin yanında Gece olan bel ağrısı, sabahları bel ağrısı olması, hareket ile bel ağrısının rahatlaması, ağrı kesici ilaçlarla bel ağrısının rahatlaması, diz ayak bileği gibi eklemlerde şişlik ve ağrı olması, sedef, iltihaplı bağırsak hastalığı gibi hastalıkların eşlik etmesi gibi faktörler romatizmaya bağlı bel ağrısı olma ihtimalini daha da arttırır. Romatizmal bel ağrılarının tanısı için öncelikle çok iyi hastalık hikayesinin alınması ve muayenesi şarttır. İyi bir değerlendirme sonrası genellikle MR ve röntgen ile tanı konulmaktadır. Ayrıca kan tetkikleri ve bazı hastalarda genetik testlerin de istenmesi gerekmektedir” dedi.

ROMATİZMAL BEL AĞRILARININ TEDAVİSİ

Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Bünyamin Kısacık, “Romatizma kaynaklı bel ağrılarında ilk amaç hedef yaşam tarzında değişiklik yapmak ve hastayı hastalığı hakkında yeteri kadar bilgilendirmektir. Kilo dengesi, egzersiz, sigara bırakılması bunların başında gelmektedir. Bunun yanında hastanın hastalığı ile ilgili gerek kan, gerek görüntüleme sonuçları ile birlikte bir tedavi planı çıkarılır. Bu plan içerisindeki tedaviler kişiye özeldir. Ağrı kesici ilaçlar tedavide ilk basamağı oluşturur. Kötü gidişli olabilecek hastalara ise biyolojik ilaçlar önerilir. Son olarak romatizma kaynaklı bel ağrılar iyi değerlendirilmesi ve takibinin iyi yapılası gerekmektedir. Öncelikle bizim önerimiz düzenli biçimde romatoloji uzmanı kontrolü öneriyoruz. Romatizmal hastalıkların erken tanısı ve tedavisi büyük önem taşıdığına da özellikle vurgu yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Web Banner
Web Banner