Milyonlarca çalışan emeklilik hayalini kurmakta. Belli bir süre sigortalı olarak çalışmış vatandaşlar, sigortaya başlangıç tarihleri uyarınca farklı yaş ve prim koşullarına göre emekli olabiliyor.
SSK VE BAĞ-KUR ARASINDA 2 BİN GÜNLÜK AYRIM
SSK ve Bağ-Kur’lu çalışanların prim koşullarında farklılık mevcut. Hem kadın hem erkek sigortalıların Bağ-Kur’dan emeklilik için en az 9 bin gün prim ödemesi gerekiyor. Bu süre SSK’da ise sigorta başlama tarihine göre 1.800 – 2.000 gün daha az olabiliyor.
SON 7 YIL DETAYI
Pek çok Bağ-Kur’lu bu nedenle daha hızlı emekli olabilmek amacıyla SSK’ya geçiş yapıyor. Kişinin emekliliğine son 7 yıl içinde hangi sigorta çatısı altında olduğu belirliyor. Ancak erken emeklilik amacıyla Bağ-Kur’dan SSK’ya geçiş yapmayı düşünenlere kötü haber geldi. Türkiye gazetesi yazarı ve SGK Başuzmanı İsa Karakaş, bu statü değişiminin tarihe karıştığını belirtti.
İsa Karakaş, bugünkü köşe yazısında konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Emekliliğe 1.260 gün ve fazlası kalmışken statü değişikliği yapma avantajı, SGK reformu sonrasında işe başlayanlar için geçerli olmayacak. Son 7 yıl yani 1.260 gün Bağ-Kur’dan SSK’ya geçiş hakkından ilk defa 2008/Ekim ayında sigortalı olanlar yararlanamayacaktır.
Bu tarihten itibaren hangi statüde çalışıldığına bakılmaksızın, sigortalıların tüm çalışma süreleri dikkate alınacaktır.
SGK, yaptığı değerlendirme sonucunda, 23 yıl çalışmış bir vatandaşın son 7 yılı tamamen SSK altında geçmiş olsa dahi diğer tüm çalışmaları Bağ-Kur kapsamında ise SSK değil Bağ-Kur’dan emekli edecektir. Bağ-Kur’dan emeklilik içinse 25 yıl yani 9000 gün prim şartı aranacaktır.
SGK reformundan sonra iş hayatına atılanlar artık emeklilik planlarını bu kurallara göre şekillendirmeli. Çünkü son 1260 gün statü değişikliği avantajı bu kişiler için geçerli olmayacaktır.”