‘Erdoğan’dan seçim öncesi inanılmaz meydan okuma’ « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

‘Erdoğan’dan seçim öncesi inanılmaz meydan okuma’


Türkiye ve batı komşusu Yunanistan, birer hafta arayla kritik seçimlere ev sahipliği yapacak. Yunan medyası, 14 Mayıs öncesinde Türkiye’deki her gelişmeyi anında sayfasına taşırken, deprem diplomasisiyle değişen havanın giderek bozulduğu gözlemleniyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katıldığı bir televizyon programında Atina’nın Ege Denizi’ndeki anlaşmazlıkta takındığı rolü gündeme getirmesi, A’dan Z’ye tüm yerel medyada yankı buldu.

Yunanistan’la ilişkilerde çok inişli çıkışlı dönem yaşandığını ve yıllardır çözülemeyen sorunlar olduğunu hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, “Kardak krizi oldu mu? Oldu. Sonra ‘İstikşafi görüşmeleri başlatalım’ dedi o dönemki yönetimler. Biz de bunu devam ettirdik, olumlu bir adımdı. Altı millik kara sularının üstünde 10 millik hava sahası talep ettiğiniz zaman, bizim uçak o hava sahasına girdiğinde, bu sefer başlıyorlar, ‘İşte siz ihlal ettiniz!” deyip ekledi:

“Aynı şekilde aidiyeti belli olmayan adacıklar, kayacıklar var. Biz ‘Bizim’ diyoruz, Yunanistan da ‘Bizim’ diyor. Bu sefer gerginlik oluyor… Miçotakis geçen yıl Washington’a gidip Türkiye aleyhine lobi yaptı, cumhurbaşkanımız da ister istemez sinirlendi. Depremle birlikte yeniden bir yumuşama dönemine geçtik.”

İki ülkenin birer haftayla seçime gideceğine değinen Dışişleri Bakanı, “Seçim bittikten sonra, bu işleri nasıl çözeceğimizi daha samimi bir ortamda görüşelim deyip bir mutabakat sağladık. Yarın başka bir şey olur, gerginlik olur. İşte bugün onların da üstüne vazife gibi 1915 olayları hakkında açıklama yapmaları. Hem cumhurbaşkanları yapıyor hem de savunma bakanları” ifadesini kullandı.

‘Çavuşoğlu’ndan provokatif açıklamalar’ başlığını kullanan Kathimerini gazetesi, Yunan dışişlerinin Ankara’ya verdiği yanıtı ‘İç çatışmalar Ankara ve Atina arasında açık bir diyaloğa dönüşemeyecek’ başlığıyla sundu.

Eleftheros Typos gazetesi, skandal bir başlıkla ‘Çavuşoğlu’ndan olağanüstü provokasyon’ ifadesine yer verdi.

To Vima gazetesi ve CNN Yunanistan televizyonu, Çavuşoğlu’nun ABD lideri Joe Biden için ‘siyasi şarlatan’ dediğini okurlarına aktardı.

 

108 SANİYELİK VİDEO

Skai televizyonu, ‘Erdoğan’ın seçim öncesi reklam spotunda inanılmaz meydan okuma: Batı Trakya ve Yunan adalarını ‘Türk işgali’ altında gösteriyor’ başlıklı haberi ilk sayfasından okurlarına sundu.

Haberde sözü edilen harita, AK Parti’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlaması için yayımladığı videoda yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesi paylaşılan görüntüyle akla hayale gelmez bir gözdağı verdiğini yazan Eleftheros Typos gazetesi, Türkiye haritasının Batı Trakya ve Ege Denizi’ndeki Yunan adalarını da kapsadığını aktardı.

108 saniyelik videodaki şarkıda ‘Vatanım, dört bir yanı şan vatanım, her insanı can vatanım’ sözlerinin yer aldığını belirten gazete, 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın Atatürk tarafından ilan edildiğini de hatırlattı.

Atina yönetimine yakınlığıyla bilinen Eleftheros Typos gazetesi de aynı haberi kullandı.

Ethnos gazetesi ise, ‘AK Parti’nin reklamı bazı Yunan adalarını Türk olarak ‘boyadı’ başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Gazetenin Türkiye muhabiri Maria Zacharaki’nin haberinde, reklamda Ege Denizi’ndeki adaların kırmızı renkte, Türk ana karası gibi gösterildiği vurgulandı.

Proto Thema gazetesi, söz konusu haberinde reklamla birlikte ‘Mavi Vatan’ın seçim kampanyalarının ortasına yerleştiği yorumunu yaptı. Proto Thema’ya göre, kırmızıya boyanan adalar arasında Midilli, Sakız , Kos ve Samos var.