Ek Ders Ücreti Ödemeleri Hakkında Görüş Yazısı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Ek Ders Ücreti Ödemeleri Hakkında Görüş Yazısı

MEB’den Ek Ders Ücreti Ödemeleri Hakkında Yeni Görüş Yazısı…


Eğitim öğretim faaliyetlerinin uzaktan eğitim yoluyla yürütüldüğü süreçte; iliniz Merkez ilçesinde bulunan  İlkokulunda sınıf öğretmeni olarak görev yapan Hüsamettin YEŞİLDAĞ’ın, derslerine diğer alan öğretmenlerinin girdiği saatlerde eğitim öğretimle ilgili herhangi bir görevin verilmediği ancak okulda bulunduğundan bahisle; ilgilinin, ilgi (c) Genelgenin 12’nci maddesi kapsamında ek ders ücretinden yararlandırıp yararlandırılamayacağına ilişkin ilgi (a) yazı ve eki incelenmiştir.

Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Kararın “Okulda bulunma zorunluluğu” başlıklı 18’inci maddesinde; “(1) İlkokullarda yöneticilerin veya hizmet içi eğitim yoluyla yetiştirilen resim-iş, müzik, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri ile alan öğretmenlerinin derse girdiği saatlerde sınıf öğretmenlerinin okulda bulunmaları ve bu saatlerde okul müdürünün vereceği eğitim ve öğretimle ilgili işleri yapmaları halinde, verilen bu görevler ek ders görevinden sayılır.” hükmü yer almaktadır .

Diğer taraftan ilgi (c) Genelgenin 12’nci maddesinde; “Kararın 18’inci maddesinde, derslerine diğer alan öğretmenlerinin girdiği saatlerde sınıf öğretmenlerinin ne şekilde görevlendirilecekleri düzenlenmiştir.

Sınıf öğretmenlerinin bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlanabilmeleri için derslerine diğer brans öğretmenlerinin girdiği saatlerde mutlaka okulda bulunmaları ve okul müdürünün eğitim ve öğretimle ilgili vereceği görevleri yer almaktadır.

Bu görevler, okulun bağlı oldugu ögretim dairelerince yürürlüğe konulan yönetmeliklerde öğretmenler için öngörülen görevler sınırlılığında olacak ve öğretmenlere bunları dışında herhangi bir görev verilmeyecektir.

Öğretmene bu kapsamda verilebilecek herhangi bir görevin bulunmadığı durumlarda ilgili öğretmenin bu saatlerde okulda bulunması, bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılması için yeterli olacaktır…” denilmektedir.

Öte yandan daha önce bir örneği de Valiliginize gönderilen ilgi (b) yazida: “8- Uzaktan egitim sürecinin eri ve verimli bir şekilde yürütülmesi amaciyla okul yönetimleri tarafından zümre Öğretmenleri ve rehberlik servisinde görevli öğretmenlerle birlikte yapılacak planlama doğrultusunda öğretmenler haftada en az 1 (bir) gün okula gelerek değerlendirme yapacak ve sinif defterlerini işleyecektir. Oğretmenler uzaktan eğitimi sürdürmek için okulda bulunan bilgisayar ve kamera sibi araçlardan wararlanabilecektir.” açıklamasına yer verilmiştir.

Bu çerçevede, eğitim öğretim faaliyetlerinin uzaktan eğitim yoluyla yürütüldüğü süreçte haftada en az bir gün okulda bulunmaları gereken sınıf öğretmenlerinin, bu günlerde derslerine diğer alan öğretmenlerinin girdiği saatlerde okulda bulunmalarının anılan Kararın yukarıda belirtilen 18’inci maddesi kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılmaları için yeterli olacağı değerlendirilmektedir.

Bilgilerini rica ederim.

Ahmet AYTAC

Bakan a. Daire Başkanı