EBA TV EBEVEYN « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

EBA TV EBEVEYN


EBA TV ile  öğrencilere Uzaktan Eğitim imkanı sağlayan Milli Eğitim Bakanlığı neden TV aracılığılığıyla  anne babalara da eğitim vermiyor?  Hepimiz Corona günlerini yaşıyoruz. Salgına karşı her gün yeni tedbirler alınıyor. Herkes evlere kapandı. Eğitimi ihmal etmemek adına  Uzaktan Eğitime geçildi. Uzaktan Eğitimle her ev artık okul olmuştur.  EBA TV yolu ile  Milli Eğitim Bakanlığımızın bir de EBEVEYN KANALI açması içinde bulunduğumuz şu günlerde herkese iyi gelebilir. Vatandaşlık bilinci ile yetişmiş güçlü bir toplumun yolu   anne-baba eğitiminden geçer. Çünkü eğitim aile başlar.  Eğitimli çocuklar için eğitimli anne babalara ihtiyacımız var. İyi çocuk yetiştirmek, iyi vatandaşlar yetiştirmek, her şeyden önemlisi iyi insanlar yetiştirmek evvela iyi yetişmiş anne ve babalarla mümkündür.  Bu yüzden anne –baba eğitimi üzerine bir devlet politikamız olmalıdır.  
     EBA TV ile eğitim yapıldığı şu günlerde  bir TV kanalı da  anne-baba eğitimi için yayına başlarsa evde kalma sürecinde çok faydalı olacaktır.  Salgın nedeniyle eve kapandığımız bu  Corona günlerini anne-baba eğitimi için bir fırsata dönüştürebiliriz. 
     EBEVEYN  TV’ de  uzmanlar tarafından doğru ve etkili anne- baba eğitimi verilebilir mesela… 
            Etkili anne baba nasıl olunur ? Çocuk  nasıl yetiştirilir? Çocuk nasıl sosyalleşir? Çocukla doğru iletişim nasıl  kurulur? Sorumluluk nasıl kazandırılır?  Anne-baba çocuğun eğitimine nasıl katkıda bulunur? Anne kimdir? Anne nasıl olmalıdır?  Baba kimdir? Baba nasıl olmalıdır? Anne- baba mı olunmalı yoksa arkadaş mı olunmalı? Çocukların kendilerine rol-model olacak anne- babalara mı yoksa arkadaş anne – babaya mı ihtiyaçları var ? Uzaktan Eğitim sürecinde anne-babalar çocuklarına nasıl rehberlik edebilir? Anne-babalar  çocuğunun öğretmeni mi olmalı? Öğretmen gibi mi davranmalı? 
       İşte, EBEVEYN TV yoluyla  tüm bu soruların ve daha fazlasının cevabını  verecek uzmanlar tarafından hazırlanmış programlarla anne-baba eğitimi gerçekleştirebilir..  Çocuk yetiştirme yöntemleri hakkında eğitim verilerek, anne-babalar bilgilendirilebilir. Anne-babalara rehberlik yapılabilir…Çocuklarına nasıl rol model olabilecekleri konusunda yol gösterilebilir…Çünkü hızla değişen bir dünyada yaşıyoruz…Çocuklarımız için uyaranların çok fazla olduğu bu günümüz koşullarında anne-babaların da değişen şartlara göre çocuk eğitimi konusunda eğitim alması ülke olarak geleceğimizin garanti altına alınması anlamına gelir.
       Nasıl ki…insanların  bir trafik canavarı olmaması için, trafik kurallarını öğrenmesi ve otomobil kullanma becerisini kazanması gerekiyorsa…çocukların da bilinçsizce  yetiştirilip harcanmaması için; Anne-babalara da..bilinçli anne-baba olma eğitimi bir gerekliliktir.
           Okul çağı gelene kadar; doğru yetiştirilmiş, yaşına göre temel becerileri kazanmış, toplumsal değerlerle tanışmış bir nesil… anne –baba eğitimini üstlenmiş bir devlet politikası ile mümkündür.
          Biz öğretmenlerin en çok sıkıntı yaşadığı, ulaşamadığı çocuklar bilinçsiz anne-babaların yetiştirdiği çocuklar ne yazık ki.. Annne-babalar, çocuk yetiştirme konusunda uzmanlarca bilgilendirilmedikleri sürece, eğitimdeki sorunların da çözülmesi mümkün değildir.
        Unutulmamalıdır ki…Umut dolu geleceğe güçlü adımlarla yürüyen  bir toplum; iyi yetişmiş anne-babaların,  iyi yetiştirilmiş çocukları ve mesleğini severek yapan, mutlu öğretmenlerin dokunuşlarıyla  mümkündür.
      EBA EBEVEYN TV ile ihmal edilen etkili anne-baba eğitiminde çok yol alınabilir.  HayatEveSığar  sloganın  yanında  AnneBabaEğitimiTVyeSığar  diye düşünüyorum. Uzaktan Eğitimde  anne-baba eğitimine de yer verilmesi ile eğitimde çok  daha iyi yol alınacağını düşünüyorum.  Çünkü eğitimin önemli paydaşlarından olan anne-baba faktörünü ihmal edersek havanda su döğmüş oluruz.
   KADRİYE DEMİREL-EĞİTİMCİ

Kadriye Demirelhaberbilgi@hotmail.com