Yiyecekten Koronavirüs Bulaşır mı? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Yiyecekten Koronavirüs Bulaşır mı?

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Çin’de dondurmada Kovid-19 tespit edilmesiyle alakalı önemli açıklama yaptı.


Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Çin’de dondurmada Kovid-19 tespit edilmesiyle alakalı sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

BULAŞA NEDEN OLAMAZ

Kara, şunları söyledi:

Çin’de dondurmada Kovid-19 tespit edilmesi, büyük olasılıkla üretim esnasında Kovid-19 pozitif birisinden bulaş olmasıyla ilgili olabilir.

Soğukta bulunduğu için, virüs daha uzun süre tespit edilebilir.

Bulaşa neden olamaz. Dünyada bugüne kadar gıda ile geçiş gösterilmedi.

NE OLMUŞTU?

Çin’in Tianjin kentinde dondurmalardan alınan üç numunede Kovid-19 tespit edildiği bildirilmişti.

Tianjin Daqiaodao Food Co. tarafından üretilen dondurmalardan alınan örnekler, Salı ve Çarşamba günleri kontrol için belediyenin hastalık kontrol merkezine gönderilmişti.

Yapılan incelemeler neticesinde dondurma örneklerinde Kovid-19 tespit edildi. Tüm ürünlere el konurken, şirketin bin 662 çalışanı karantina altına alınarak nükleik asit testine tabi tutuldu.

Dondurmalardan bin 812’sinin diğer şehirlere dağıtıldığı belirtildi. Yetkililer, virüsün nasıl bulaştığını tespit etmek için çalışmalar devam ediyor.

VİRÜS DONDURULMUŞ GIDALARLA MI YAYILIYOR?

Tianjin’de dondurmalardan alınan numunelerde Kovid-19 tespit edilmesi şehri alarma geçirdi kentteki dondurulmuş ürünlerle alakalı tartışmalar yeni değil.

Çin’in en büyük liman kentlerinden biri olan Tianjin’de, geçtiğimiz Kasım ayında Almanya’da ithal edilen bir dondurulmuş domuza temas eden bir soğuk hava deposu çalışanında Kovid-19 tespit edilmişti.

Çinli yetkililer bunun üzerine soğuk hava depolarından düzenli olarak numuneler toplamaya başlamış, ithalat yapılan şirketin ürünlerinde üçten fazla virüs tespit edilmesi durumunda ithalatın askıya alınması kararını almıştı.

Aralık ayında donmuş gıdaların üzerinde Kovid-19 görülmüş, Çin Ulaştırma Bakanlığı donmuş gıda zinciri üzerinden virüsün yayılımını engellemek üzere bir dizi önlemin olduğu bir kılavuz hazırlamıştı.

Kovid-19 için üretilen aşıların da dondurucu soğuklukta saklanıyor ve taşınıyor olması, tüm dünyaya yapılacak bu sevkiyatlar yoluyla virüsün yayılımını hızlandırma ihtimalini getirdi.