Devlet Memurların Yararlandığı Sosyal Hak ve Yardımlar Nelerdir? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Devlet Memurların Yararlandığı Sosyal Hak ve Yardımlar Nelerdir?

Çeşitli yasal düzenlemeler yapılarak Devlet memurlarına verilen sosyal hak ve yardımlara zaman içinde yeniler eklenmekte olup sosyal hak ve yardımlarda iyileştirmelere gidilebilmektedir.


Devlet memurlarına çeşitli yasal düzenlemelerle tanınmış olan bazı sosyal hak ve yardımlar ise şunlar:

Aile Yardımı Ödeneği

Eş ve çocuklarından dolayı, memurlara her ay aylıklarıyla birlikte aile yardım ödeneği veriliyor.

Her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan ya da herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık almayan eşinden dolayı, memura aile yardımı ödenir.

2020 yılın ikinci yarısındaki aylarda eş için ödenen aile yardımı miktar “351,09 TL”dir.

Çocuğu olan, evlat edinen ya da geçimini sağladığı üvey çocuğu olan memura, çocuk için aile yardımı veriliyor.

Çocuğun evlenmesi, erkek çocuğun 25 yaşını doldurması, çocuğun kendi hesabına ticaret yapmaya ya da gerçek tüzel kişiler yanında her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmaya başlaması, çocuğun ölmesi gibi hallerde söz konusu yardım kesiliyor.

2020 yılın ikinci yarısındaki aylarda 72 ay ve daha küçük her bir çocuk için ödenen aile yardım miktarı ise “77,24 TL”, 72 aydan büyük her bir çocuk için ödenen aile yardımın miktarı “38,62 TL”dir.

Ölüm ve Cenaze Yardımı

Eşi (memur olmayan) ya da aile yardımı ödeneğine müstahak çocukları ölen memura ölüm yardımı ödenir. 2020 yılın ikinci yarısında aylarda, eş ve çocuklarından dolayı memura ödenecek ölüm yardımın miktarı “1.467,38 TL”dir.

Yurt dışında devamlı görevde olan memurun, beraberindeki eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu ana, baba ya da çocukların ölümü halinde, cenazeleri yurda getirilmesi için yapılması zorunlu olan giderler memurun kurumu tarafından karşılanır.

Yiyecek Yardımı

Devlet memurlarına yemek yardımı yapılabilmektedir. Yemek verme şeklinde yapılan bu yardıma dair giderlerin en çok yarısı kadar olan kısmı ilgili kurum bütçesinden karşılanır, yemek bedeli bütçeden karşılanamayan kısmı ise memurlardan alınır.

Giyecek Yardımı

Devlet memurlarından bazıları, kadro unvanları veya hizmet sınıfları esas alınıp giyecek yardımı yapılmaktadır. Giyecek yardımı, bazı personele giyecek bedeli nakit olarak ödenmesi şeklinde olurken, bazı personele giyecek olarak verilmektedir.

Konut Kredisi Yardımı

657 sayılı Kanun, hizmeti 10 yıl ve daha çok olan memurlara istekleri durumunda özel şartlarla ve öncelikli olarak konut kredisi verilmesine hükmetmiş olmakla birlikte, uygulamada memurun yararlandırılmadığı bir yardım durumundadır.

Toplu Sözleşme İkramiyesi

Kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylıklarından/ücretlerinden üyelik ödentisi kesilen Devlet memurlarına her yıl ocak ayı, nisan ayı, temmuz ayı ve ekim aylarında aylıkları/ücretleriyle birlikte toplu sözleşme ikramiyesi ödenmektedir. 2020 yılının ikinci yarısında ödenen toplu sözleşme ikramiyesi miktarı (üç aylık) “115,85”dir.

Sosyal Denge Tazminatı

Belediyeler ve bağlı kuruluşlar ile il özel idareleri kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine, en yüksek Devlet memuru aylığı tutarı geçmeyecek şekilde her ay sosyal denge tazminatı adı altında ödeme yapılabilmektedir.

2020 yılın ikinci yarısında aylarda ödenebilecek sosyal denge tazminatı aylık net tutarı “1.467,38 TL”dir.

Doğum Yardımı Ödeneği

Memurlar, doğan birinci çocuklarından dolayı 300 TL, ikinci çocuklarından dolayı 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklarından dolayı 600 TL tutarında doğum yardımı alabiliyor.