Danıştay’dan nöbet ücreti kararı! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Danıştay’dan nöbet ücreti kararı!


Web Banner

Danıştay 12. Dairesi, sendikasının aldığı eylem kararı doğrultusunda nöbet görevini tutmayan öğretmene, nöbet ücreti verilmemesi yönündeki işlemi iptal etti.

Bilindiği gibi sendikamız “Baskı ve Angaryayı Reddediyoruz! Mesleğimize Sahip Çıkıyoruz” kapsamında başlattığı faaliyet kapsamında 14.09.2018 gün ve 54 sayılı MYK kararının 4.maddesi uyarınca tam gün eğitim yapan okullarda öğle tatilinde temel gereksinimlerini karşılayabilmeleri için makul süre verilinceye kadar sendika üyesi öğretmenlerin 2018-2019 eğitim-öğretim yılında nöbet tutmamaları kararı almıştır. Bu karar uyarınca sendikamız üyesi öğretmen nöbet hizmetinde bir aksama olmaması için görev yaptıkları okul müdürlüklerine dilekçe vererek öğle tatilinde nöbet görevlerini yerine getirmemişlerdir. Bu kapsamda Çanakkale ili Yenice ilçesinde bu faaliyete katılan üyelerimizin 2018 yılı Kasım ayından beri nöbet görevinden kaynaklı ek ders ücretleri tamamı görev yaptığı Çanakkale ilçesi Yenice ilçesi Şehit Halil Kandemir İlkokulu Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün 09.11.2018 gün ve 21408288 sayılı yazısı gösterilmiştir. Bu yazıda nöbet görevini tam gün yerine getirmesi gerekirken öğle arası zaman dilinde yerine getirmeyen öğretmenlerin bu eyleminin yasalara aykırı olduğu, nöbetle ilgili ders ücretinin tahakkuk ettirilmeyeceği belirtilmektedir.

Çanakkale Şubesi bir üyemiz adına nöbet ücretinin ödenmemesine ilişkin işlemi ile bu işlemin dayanağı olan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün “Nöbet eylemi” konulu 09.11.2018 gün ve 21408288 sayılı yazısında yer alan nöbet görevini tam gün yerine getirmesi gerekirken öğle arası zaman diliminde üyesi olduğu sendikanın kararı uyarınca yerine getirmeyen öğretmenlerin nöbet ücretinin tahakkuk ettirilmemesine ilişkin emrinin iptali, yoksun kalınan parasal hakların yasal faiziyle ödenmesi ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığımız davada Danıştay 12.Daire 25.09.2019 gün ve E: 2019/1358 sayılı kararıyla yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bu kararda söz konusu nöbet eylemi örgütlenme özgürlüğü kapsamında bir faaliyet olduğundan cezalandırma niteliğinde nöbet ücreti tahakkuk ettirilmemesinin hukuka uygun olmadığı belirtilmiştir. Bu kararla söz konusu nöbet eylemine katıldığı için nöbet ücreti kesilen ya da ödenmeyen öğretmenler nöbet ücretlerinin yasal faiziyle ödenmesi için okul müdürlüklerine başvurabilirler.

 

Web Banner
Web Banner