Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli açıklamalar « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli açıklamalar


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dış siyasetteki mücadele alanlarından, iç politikadaki sıcak tartışmalara, gündeme dair bütün gelişmeleri CNN TÜRK ve Kanal D Ortak yayınında değerlendiriyor. Fulya Kalfa moderatörlüğünde gazeteciler Ahmet Hakan, Hande Fırat, Abdulkadir Selvi ve Zafer Şahin soruyor; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yanıtlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

MERSİN’DE POLİSEVİ’NE SALDIRI

Şehit Polisimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralımıza şifalar temenni ediyorum. Polislerimiz ve bekçilerimiz kahramanca mücadele verdiler. CHP’nin bu teröristlerden biri geçmişte gazeteci olarak savunmuş olması gündeme geldi. Devletin sözüne kulak verselerdi böyle utanılacak duruma düşmezlerdi. Ancak utanmaları yok. Yargı bunları terörist oldukları için mahkum ediyor veya tutukluyor. Hala raporlarında bu isim duruyor, vazgeçmiş değiller. O terörist bu saldırıyı o çantasında yaptığı silah ile yaptı. Bunların yaptığı hükümet eleştirisi değil, hükümet düşmanlığı. Türkiye’ye kara çalmak için hazırladıkları uydurma raporda savundukları, bu teröristler. CHP bir mili güvenlik sorunudur. Şu an Edirne’de tutuklu mahkum olanların durumu da aynı. Diyarbakır’da suçsuz evlatlarımızı ‘sokağa çıkın’ sözleri ile ölümlerine neden olmadılar mı?

(Abdulkadir Selvi: Demirtaş’ı mı kast ediyorsunuz?) Evet, elbette.

EGE’DE TARTIŞMALI ADALARA ABD ZIRHLISI

ABD NATO’da birlikte olduğu ülkeler arasında adil davranmıyor. Yunanistan da Türkiye de NATO’da. Biz NATO’da ilk 5’in içerisindeyiz. Hem verdiğimiz güçle,hem kara kuvvetleri ile önemli bir konumdayız. ABD’nin adalara bu kadar yüklü silah,araç, gereç göndermesi kabul edilebilir bir şey değil. Amerika’ya ve Yunanistan’a gerekli uyarıları Dışişleri aracılığı ile yaptık. BM’ye son mektubumuzu da 17 Eylül’de gönderdik. ABD bir kere Türkiye gibi müteffik bulamazsın. Burası hukuki olarak gayri askeri yerler. Uluslararası yargı yolunu tıkıyorlar. Adaları silahlardan arındırmaları şart. Lozan’a göre bu adalar özel statüye tabiler. Amerika’dan beklentimiz Yunanistan’ı yanlış hesaplara sokmaması ve uluslararası kamuoyunun manipüle edilmesine müsaade etmemesidir. Bugün MGK’dan sonra yaptığımız basın açıklaması bunları içeriyor. Rum-Yunan ikilisinin barış ve istikrarı tehdit eden adımlarını görmezden gelen hatta teşvik eden ABD silahlanma yarışına yol açacaktır. Biz duracak mıyız? Bu adımları atıyoruz, atacağız. 40 bine yakın orada askerimiz var. Bunun dışında orada bizim silah, araç, gereç bu konularda da adımlarımızı atıyoruz. Bu son adımın da cevapsız kalmayacağını herkesin bilmesi gerekir. Silahsız olması gereken adalarda ABD Lozan’ı dinlemiyor ve böyle adımları atıyor.

Amerika’nın, Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunu kaldırmasının ne içerik bakımından ne de zamanlama bakımından izahı yoktur

“ZELENSKİY PUTİN’İ İKNA ETMEMİZİ İSTİYOR”

İstisnasız olarak görüştüğüm devlet başkanları, başbakanlar olsun hepsi de şu ifadeyi kullandı: Rusya-Ukrayna arasındaki arabuluculuğunuz her türlü takdirin üstündedir. 200 esirin takası, tahıl sevkiyatı.  Putin ile yaptığımız görüşmelerde de Zelenskiy ile yaptığımız görüşmelerde de esir takası olayı başarılı bir şekilde sona erdi. Şu an bundan sonraki bir süreç var. Barış için umutsuz değilim ama bir anda da netice alırız dersem gerçekçi olmaz. Referandum olayı örneğin bir sıkıntı getiriyor. Keşke diplomasi yolu ile çözebilselerdi. Kırım’da da aynı olay yaşanmıştı, Putin’e çağrıda bulunmuştuk. Zelenskiy sayın Putin’i bu konuda ikna etmemiz bekliyor. Yarın Sayın Putin ile bu konuları etraflıca ele almayı düşünüyorum.