ÇAYKUR VE TÜRK ÇAYI HER YERDE « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

ÇAYKUR VE TÜRK ÇAYI HER YERDE


Web Banner

 

Dünya da üzerine kar düşen tek çay Türk Çayı’dır. Rize başta olmak üzere Karadeniz Bölgesinde yetiştirilmekte ve yılda üç defa hasat yapılmaktadır. Ülkemizin önemli sanayi kuruluşlarından ÇAYKUR ülkemizin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer almaktadır. 500 sanayi kuruluşu arasında yükselişini sürdürmeye devam ederek 74. sıraya yükselmiştir. Çay, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı. Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu’da çay üretimi yapılıyor. Bölgede 204 binin üzerinde üretici var. Toplam tarım alanı ise 835 bin dekarı dolayında. Bu sektörden geçimini sağlayan yaklaşık 1 milyon kişi bulunuyor. Genellikle küçük aile çiftçiliği şeklinde yapılan çay tarımında üretici başına ortalama 4 dekar civarında çaylık düşüyor. Öte yandan bölgede ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’ne bağlı 47, özel firmalara ait 194 fabrika ile çay alım yeri bulunuyor. ÇAYKUR 2021 yılında üreticiden rekor bir rakam olarak tarihinde en yüksek seviye’ye ulaşarak 860 bin 400 ton çay aldı.
Ayrıca ÇAYKUR, geniş ürün yelpazesiyle her tüketicinin damak tadına uygun ürünler bulunmaktadır. (Örn: Doğu ve Güneydoğu Bölgelerimize özel Mezopotamya, GAP ve Diyarbakır Çayları) ÇAYKUR yurtiçi ve yurtdışı pazar payını artırabilmek için önemli çalışmalara imza atıyor. Bir taraftan üreticilerin kalite standartlarını artırabilmek için Organik Çay teşvik edilmekte. Budama ile birlikte çayın kalitesi artırılmakta. Diğer taraftan, yurtiçi ve yurtdışı tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine hız veriyor. Fuar, stand ve tanıtım çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.
Daha önceki yıllarda olduğu gibi pandemi ortamı olmasına rağmen da fuar ve etkinliklerde yerini alıyor.
Maltepe Karadeniz etkinliklerinde ÇAYKUR yerini aldı. Dev ekranda Çay ve ÇAYKUR tınılırken bir tataftan da halka ücretsiz çay ikramı yapıldı. ÇAYKUR tanıtım tırına ilgi yoğun oldu.
Bütün sosyal ve kültürel etkinliklerde ÇAYKUR daha güçlü olarak yer almaya ve halkımıza hizmet vermeye devam edecektir. Çay Kanunu ile birlikte çay kalitesi ve üretimi artmaya, ÇAYKUR’un da
büyümeye devam etmesi beklenilmektedir.

Şener Mengenesenermengene@gmail.com
Web Banner
Web Banner