Bir garip promasyon ihalesi! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Bir garip promasyon ihalesi!


Web Banner

 

Türk Eğitim-Sen Kocaeli 2 Nolu Şube Başkanı  Orhan Kütük’ten  Gebze MEM tarafından yapılan İhale sürecine ilişkin açıklama.

Okul ziyaretlerimiz sırasında gelen sorulara genel bir açıklama yapmak İçin 7 Aralık 2019 da ( ihaleden 1 ay önce ) sadece Gebze İş Yeri Temsilcilerimiz gurubuna süreçle ilgili bilgilendirme mesajı yolladık.Türk Eğitim-Sen olarak sürece ilişkin ilk ve tek bilgilendirme mesajımız;

“ Değerli iş yeri temsilcilerimiz;

7 ocak 2020 Salı Günü saat:14.00 te Gebze deki tüm okulları kapsayacak şekilde promosyon ihalesi yapılacaktır.Gebze’nin tamamı tek banka İle çalışacak olup, 15 Şubat maaşları yeni bankadan yatacaktır. Promosyon ödemeleri tek seferde ve ilk maaştan en fazla 15 gün sonra yapılacaktır.”
Şeklinde olmuştur. Ve mesajımızdan sonra bu durumun okullarda konuşulmasından,bizim bilgilendirmemizden birileri rahatsız olmuş bizi eleştirmiş.Kimse kusura bakmasın kendi teşkilatımızı bilgilendirmek için hiç kimseden izin alacak değiliz.

İHALE ŞARTNAMESİ TAM 4 KEZ DEĞİŞTİ.
İşin en can alıcı noktası burası. İşin ciddiyeti kalmadı. Bankalara sürekli şartname dağıtıldı.

12-13 Aralık tarihlerinde Gebze de okul ziyareti yapan MALUM-Sen Şube Başkanı öğretmenler odasında İHALEYİ 5 YILLIK yapacaklarını ve ciddi meblağlar alacaklarını söylüyor.
( 6 ocak da sosyal medya paylaşımında “Yarın Gebze’de çalışan tüm eğitim çalışanlarına bir müjdemiz olacak İNŞALLAH “ dedi fakat bir türlü yarın olmadı MALUM-SEN den bir açıklama gelmedi)

16 Aralık Pazartesi Yetkili Sendika dışında ki 3 sendika şube başkanı olarak Gebze İlçe Mİlli Eğitim Müdürünü ziyaret ediyor ve şu soruları soruyoruz.

1- Bu ihaleyi kim yapacak.
( siz mi yoksa- yetkili sendika mı )

2- Yetkili Sendika 3 kişiden oluşan İhale komisyonunda sadece 1 üyedir. Süreci İLÇE MEM yönetmeli.
İhale kaç yıl için yapılacak.
3 yıl – 5 yıl ?

3- İhaleye gözlemci olarak bizler de katılmak istiyoruz diyoruz.

Cevap: Yetkili sendikanın buna taraftar olmadığını ima ederek, kendisininde İHALE KOMİSYONU kurallarına uyacağını belirtiyor, dolayısıyla GELMEYİN diyor.

Peki şartlar nedir?

Komisyon 3 kişiden oluşur.

1.kişi İlçe Mem MD yada Şube MD. ( Başkan )

2.kişi İlçe MEM müdürünün belirleyeceği 1 kişi. ( en çok Çalışanı olan kurum müdürü olabilirdi mesela)

3.Kişi Yetkili Sendika Temsilcisi ( bu ihaleye çok anlam yükledikleri için İzmit den Şube Başkanı MÜJDE vermeye gelmiş. Ama Gebze İlçe Temsilcileri de komisyon üyesi olmadığı halde USULSÜZ bir şekilde İHALE SALONUna alınmış)

Veeee İHALE sona erer. Ama büyük bir ŞOK yaşanır.

Çünkü yapılan teklifler hiç de bekledikler gibi değildir.
( 6000-7000 alacaklarını her yerde söylemişler)

İhale günü (7 Ocak 2020) Şube binamızda otururken 17.15 de telefonum çaldı. Malum-Sen İlçe Temsilcisi Gebze de Şubesi olan sendika başkanlarını aradığını ve İHALE SONUCU nu değerlendirmek için BİZLERİ ( diğer sendikaları ) YEMEĞE davet ettiklerini söyledi.

Şahsım olarak bu daveti HAKARET kabul ettiğimi belirteyim.

Bizleri İHALE SÜRECİNDE görmek istemeyen Zat-I muhteremler, sonuç HÜSRAN olunca ORTAK KARAR vermeye davet ediyorlar. Yani tatli su kurnazlığı yapıyorlar akıllarınca.
Ben kendisine davete katılamam deyip,sonucu soruyorum.

3 yıl için 3000 TL iş bankası
5 yıl için 4560 TL yapıkredi

olduğu bilgisini alınca konuşmaya ne gerek var 3 YIL mantıklı bence diyorum. Tabi ki kendisi baştan beri Akıllarında olan 5 yılında mantıklı olduğunu savunuyor. Hatta satır arasında belki 3 yıl sonra PROMOSYON bile verilmez diyerek 5 yıllık anlaşmaya bahane uyduruyor. Bizler ( diğer sendikalar ) sonuca ortak edilemeyince YENİ FORMÜL bulunuyor: ANKET

4100 kişi için yapılan İHALE de herkese sorulmuyor,
Malum-Sen’in değerli !!! üyelerine anket yapılıyor sadece.( 1470 kişi )

Çünkü ortada bir başarısızlık var ve ORTAK lazım. Çünkü KORKU büyük.

Aradan zaman geçiyor mesela 5 gün içinde en fazla teklif veren banka ile sözleşme imzalanması lazım. Ama imzalanmıyor.

Malum-Sen Şube Başkanı BANKALARI tek tek geziyor teklifleri arttırmak İçin VAR GÜCÜYLE!!! çalışıyor çok emek harcıyor.!!!!

Netice de alıyor hakkını yemeyelim.
Yapıkredi bankası teklifi 10 TL arttırıyor ve 4570 TL olarak güncelliyor.
Bu arada DEĞERLİ üyelerine mesaj geliyor;

( ..,..Ayrıca; daha önce Gebze’de yapılan anlaşmalarda *6 aylık verilen ücret Yapı Kredi bankasından 256 tl, halk Bankasından 267 tl ve Finansbank tan ise 162,5 tl idi*. Bu rakam sendikamızın girişimi ile yaklaşık *3 katına* çıkarılmış ve bu doğrultuda yapmış olduğumuz anket araştırmasında üyelerimizin %70 i 5 yıllık anlaşmanın imzalanması yönünde görüş belirtmiştir.

Bu bağlamda Gebze’de ilk defa da promosyon ihalesi , sendikamızın girişimleri ile *peşin yapılmış ve her öğretmen için 4570 tl toplamda ise 18.737.000₺ ye anlaşma sağlanmıştır.* Ancak henüz imzalanıp kesinleşmiş değildir.

Sürece hiç bir katkı sunmamış üstelik şartnameleri bile incelemeden sadece bu süreçte sendikamızı başarısız gösterebilmek için elinden geleni yapan işgüzarlar süreç bitmiş ve keşinleşmiş gibi duyuru yapmaya girişmişlerdir. Sürecin en büyük aktörü hiç şüphesiz tüm katılımcılar İle istişare eden ve tüm bankaları dolaşarak sendika gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarının en yüksek ücreti alabilmesi için tek başına mücadele eden Eğitim-Bir Sen’dir ve sözleşme kesinleştiğinde sizlere tekrar bilgi verilecektir…..)

Mesajın bir kısmı böyle. Öncelikle şunu ifade edelim. Benim asıl eleştirim bu rakamlardan ziyade, Süreci yönetme biçimleri ve açıklamaları.

Zira amaçları REKLAM değilde eğitim çalışanları olsaydı daha farklı yol izlenir, birlikte hareket edilirdi. Ama bu arkadaşlar sanki 3 yıl önce ki PROMOSYON ANTLAŞMASINI başka sendika imzalamış gibi bir algı oluşturuyor. Ve şimdi başarı elde etmiş oluyor. Eğer başarı ise NEDEN SOSYAL MEDYADAN MÜJDE VERİLMEDİ. Hala yapılan bir açıklama yok.

Sürece katkı sunmadığımız, İŞGÜZARLIK ettiğimiz konusu da kamuoyunun takdiridir. Şahsım bölgemizde eğitimcileri ilgilendiren her konuda sürecin içindedir bunu herkes bilir.

NETİCE ;
İzmir İl sağlık MD;
450 çalışan- 5 yıl ; 6872 TL

KASTAMONU ÜNİV.
3 yıl : 4000 TL.

GİRESUN ÜNiV.
3 yıl : 4000 TL.

ERGENE MEM:
606 çalışan- 3 yıl : 3050 TL
( iş bankası )

Türkiye Geneli bazı rakamlar böyle.

Son söz;
1- Bu bir İHALE. En yüksek teklifi kim verirse o alır.
2- İhale Komisyonu Başkanı İlçe Milli Eğitim Müdürüdür.
3- İhale sonucu BANKA ile sözleşmeyi imzalayan ya da İHALE yi iptal edecek kişi İlçe Milli Eğitim Müdürüdür.
4- Yetkili sendika gözlemci olarak çalışanları temsilen komisyondadır. Yapabileceği etki 10 TL kadar olur. Çok fazla anlam yüklememek lazım. ( Zira GTÜ de yetki TÜRK EĞİTİM-Sen de olmasına rağmen yapılan İHALE ye ben şube başkanı olarak katılmadım, başka bir arkadaşımız katıldı. Çünkü asli işimiz PROMOSYON İHALESİ değil. )
5- Eğitim camiasından beklentimiz bu hormonlu yapıya verilen yetkinin sonlandırılmasıdır. Söz veriyorum ŞOV için değil, HAKKINIZ için mücadele vereceğiz.

 

Orhan Kütük
Türk Eğitim-Sen Kocaeli 2 Nolu Şube Başkanı

Web Banner
Web Banner