Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü’den kritik uyarı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü’den kritik uyarı


Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü Twitter üzerinden biz dizi mesaj yayınladı. Özlü özellikle yeme-içme alışkanlıkları ve artan riske vurgu yaptı.
Prof. Dr. Tevfik Özlü şunları söyledi:

  • Aynı evde birlikte yaşadığınız hane halkınız dışındaki kişilerle birlikte yeme içme çok riskli. Çünkü yemek yerken, çay/kahve içerken maske takamazsınız. Virüs bu sırada bulaşıyor.
  • Restoran, kafe, kıraathane, esnaf lokantaları, kurum ve işletmelerin yemekhanelerinde ve ev davetlerinde, aile içi ziyafetlerde maske devre dışı kaldığından, yeme içme sırasında virüsten korunmak için mesafenin korunması çok daha önemli hale geliyor.
  • Aynı masada, sofrada yemek yenildiğinde, eğer virüsü yayan bir kişi varsa, bulaşma kaçınılmaz. Dostlarımızla, sevdiklerimizle, yakınlarımızla birlikte eskisi gibi yeme içme güvenli değil.
  • Herkes kendi tabağını alıp, ayrı bir odada tek başına veya en azından 2 metre mesafeyi koruyacak şekilde ayrı oturarak yenilip içilmeli. Örneğin iki aile bir restorana gidilirse, iki ayrı masada servis alınmalı.
  • Restoran, kafe, yemekhane gibi topluca yenilip içilen yerlerde, masalar arasında yeterli mesafe bırakılması; mekanın sürekli dış ortam havasıyla sirküle edecek şekilde havalandırılması ve aynı anda içeride çok sayıda insan olmaması çok önemli.
  • Giriş çıkış sırasında masa aralarından geçen müşterilerin, yemek almakta olan masalardaki maskesiz kişilere bulaştırmamaları için, maskelerinin takılı olması lazım.
  • Gerek mutfakta yemeği hazırlayanların ve gerekse servisi yapanların damlacıklarını müşterilere bulaştırmamaları açısından maske takmaları çok önemli ve vazgeçilmez.
  • Masa, sandalye gibi yüzeylerin ve ortak kullanılan diğer eşyaların her kullanım sonrasında uygun şekilde silinip temizlenmesi gerekiyor. Bardak, kaşık, çatal, bıçak gibi eşyaların tek kullanımlık olanları tercih edilmeli ve/veya kapalı olarak masaya getirilmeli