Askere giden memurun terhis sonrası durumu…. « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Askere giden memurun terhis sonrası durumu….


Web Banner

Askerlik hizmetini yapmamış olan kamu çalışanlarından bazıları, belirli bir bedel ödemek suretiyle bir aylık temel askerlik eğitimi görerek askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılma düzenlemesinden yararlanma yolunu seçebilmektedirler.

Bedelli askerlik düzenlemesinden yararlanarak temel askerlik eğitimine katılan veya katılacak olan kamu görevlileri, bu eğitim süresince aylıksız izinli sayılırken, askerlik eğitimi bitiminde ne zaman göreve dönmeleri gerekeceği konusunda ise tereddüt yaşayabilmektedirler.

Bedelli askerliğe ilişkin düzenleme

Bedelli askerlik düzenlemesine 7179 sayılı Askeralma Kanununda yer verilmiştir. Bu Kanuna göre;

**İstekli olanlardan Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı dikkate alınarak Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek sayıdaki yükümlü, 240.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak bedel tutarını (2020 yılının ikinci yarısındaki belirlemelere göre bu bedel 37.070,64 TL’dir)  silahaltına alınmadan önce peşin ödemeleri ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamaları hâlinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmaktadırlar.

**Devlet memurları silahaltında bulundukları sürece 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereği aylıksız izinli sayılmaktadırlar.

Ancak, bir aylık temel askerlik eğitimi süresince aylıksız izinli sayılan memurların, bu eğitimleri bittiğinde ne kadar süre içerisinde görevlerine dönecekleri konusunda Askeralma Kanununda herhangi bir hüküm yer almamıştır.

Askere giden memurun terhis sonrası durumu

Muvazzaf askerlik hizmeti için silahaltına alınan memurlara, askerlik süresince ve görev yerleri saklı kalmak üzere aylıksız izin verilmektedir.

Askere giden memurların, askerlik süresi bitiminde yeniden görevlerine dönmesi mümkün olmakla birlikte, göreve dönme usulü 657 sayılı Kanunda bazı süre kurallarına bağlanmıştır.

Kanunun konuya ilişkin hükümlerine göre;

**Askerlik nedeniyle kendisine aylıksız izin verilmiş olan memurun, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumuna başvuruda bulunmak suretiyle göreve dönme isteğini belirtmesi gerekir.

*Göreve dönmek için başvuruda bulunan memur, başvuru tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde göreve başlatılır. Göreve başlatmada 30 günün aşılması yönünde kurumlara ve amirlere takdir hakkı tanınmadığından, ilgilinin en geç 30 gün içinde göreve başlatılması zorunludur.

*Çeşitli sebeplerle terhis tarihinden önce askerden dönmüş olanlar, göreve başlamak için başvuru yapmış olsalar bile, terhis tarihi gelmeden göreve başlatılmazlar. Askerden dönenlerin göreve başlatılabileceği en erken tarih, terhis tarihini izleyen gün olabilecektir.

Bir aylık askerlik eğitimine katılan memurun görevine dönmesi

Bedelli askerlik düzenlemesi kapsamında bir aylık temel askerlik eğitimine katılan ve bu süre içerisinde aylıksız izinli sayılan Devlet memurlarından askerlik sonrası görevlerine dönmek isteyenlerin;

  • Bir aylık sürenin bitiminden itibaren en geç 30 gün içerisinde kurumlarına başvuruda bulunarak göreve başlama talebinde bulunmaları gerekir. Kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın 30 gün içerisinde kurumlarına başvuruda bulunmayanlar memuriyetten çekilmiş sayılır.
  • Göreve başlama talepleri, başvuru tarihinden itibaren en geç 30 gün içerisinde kurumları tarafından yerine getirilerek göreve başlatılırlar.

 

 

memurunyeri

Web Banner
Web Banner