Aşı Açıklaması: 6 Aya Kadar Koruyor « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Aşı Açıklaması: 6 Aya Kadar Koruyor

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Kovid-19’u geçiren ve aşı yaptıran kişilerin Kovid-19’u korunduğunu belirterek, ‘Aşıyı yaptırmamıza rağmen karşımızdaki kişi aşılı değil ise veya hastalık geçirmemişse bu virüsü başka bireylere geçirme ihtimali çok yüksek.


Dolayısıyla aşı yaptırmış olmak sadece kendimizi koruyor. Karşımızda olan kişiler yönünden herhangi bir korunma sağlamıyor.”

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Kovid-19’u geçiren ve aşı yaptıran kişilerde vücudun hastalığa karşı antikor ürettiğini, 6 ay koruyuculuk sağladığını söyledi.

Bu zaman içerisinde Kovid-19 etkenleriyle karşılaşan kişilerin hastalığa karşı bağışık hale geldiğini belirten Prof. Dr. Yalçın, aşı yaptıran ve Kovid-19’u geçiren kişilerin taşıyıcı olabileceğini söyledi.

Aşının sadece yaptıran kişiyi koruduğunu söyleyen Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, herkesin aşı yaptırması gerektiğini söyledi.

AŞILAR 6 AYA KADAR CİDDİ ŞEKİLDE KORUYOR

Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Kovid-19’a karşı geliştirilen çeşitli firmaların üretmiş olduğu aşıların dünyada yaygın olarak kullanıldığını anlattı.

Ülkemizde aşılama çalışmaların yapıldığı ve ikinci doz aşılamanın başladığını söyleyen Prof. Dr. Yalçın, ‘Aşılar bizi 6 aya kadar ciddi şekilde koruyor.

Aşıyı yaptırmamıza rağmen karşımızdaki kişi aşılı değil ise veya hastalık geçirmemişse tekrardan bu virüsü başka bireylere geçirme ihtimalimiz var.

Bunu her zaman göz önünde bulundurmak gerekiyor. Mutlaka maske, mesafe ve temizlik kurallarına her zaman riayet etmemiz gerek. Dolayısıyla aşı yaptırmış olmak sadece kendimizi koruyor. Karşımızdaki kişiler yönünden herhangi bir korunma sağlamıyor. Dolaysıyla önlemleri ciddi şekilde sürdürmemiz gerekiyor.”

MUTASYONLARIN SONUÇLARI DAHA BELLİ DEĞİL

Kovid-19 mutasyona uğradığını bir kez daha söyleyen Prof. Dr. Yalçın, ‘Şu an tüm dünyada olduğu gibi başta İngiltere olmak üzere, Brezilya gibi varyant virüslerin giderek yayıldığını gözlemlemekteyiz.

Aşılar bu virüslere karşı etkin, herhangi bir sıkıntı yok gelecekte nasıl mutasyonlar olacak, sonuçları nasıl olacak şimdiden bir şey söylemek ise çok zor.”

HASTALIĞI BAŞKALARINA GEÇİRMESİ BÜYÜK OLASILIK

Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, ‘Kovid-19 geçiren kişi antikor sahibi oluyor. Hastalıkta yeni etkenlerle karşılaşsa dahi bir süre bu hastalığa karşı bağışık hale geliyor.

Kişinin hastalığı başkalarına geçirmesi büyük olasılık. Aşının ciddi bir katkısı var. Sağlık personellerine aşı yapılmaya başlandı daha sonra riskli personel ve yaşlarına göre aşılanmaya devam edilecek.

Belki bunu öğretmenler, emniyet mensupları ya da diğer kişilerin aşılanmaları devam edecek. Lütfen zamanı geldiğinde aşıyı yaptıralım.”