Araç Sahipleri Dikkat: Son Tarih 1 Şubat « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Araç Sahipleri Dikkat: Son Tarih 1 Şubat

Motorlu taşıtlar vergisi bu yıla dair ilk taksit ödemesinin ocak ayı sonuna kadar yapılması gerekiyor, geçmiş dönem borçların yapılandırılması için aynı tarihe kadar başvuru imkanı bulunmakta.


Ödemeler, İnteraktif Vergi Dairesi internet adresinden şifresiz yapılabilirken, geçmiş borçları yapılandırmak için başvuru imkanı tanınıyor.

Adlarına trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş motorlu kara taşıtları bulunanlar ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıt ve tescil edilmiş uçak ve helikopteri olanların
Motorlu taşıtlar vergisi ödemesi gerekiyor.

Motorlu taşıtlar vergisi, taşıtların kayıt ve tescilin yapıldığı yerin vergi dairesince her yıl ocak ayında yıllık olarak tahakkuk ettiriliyor. Vergi, ocak ve temmuz aylarında eşit 2 taksitte ödeniyor. İlk taksit ödeme süresi 1 Şubat Pazartesi günü sona erecek.

Yeni taşıtın vergisi

Yeni taşıt alımında aracın, yılın ilk 6 aylık döneminde ve birinci taksitin ödenme süresi geçtikten sonra alınması durumunda, birinci taksit bir ay içinde, ikinci taksit temmuzda ödeniyor.

Vergi, İnteraktif Vergi Dairesi internet adresi (ivd.gib.gov.tr) üzerinden şifresiz olarak, www.gib.gov.tr üzerinden anlaşmalı bankaların banka/kredi kartıyla ya da havaleyle ödenebiliyor. Motorlu taşıtlar vergisi’ yetkili banka ve PTT şubeleri veya vergi dairesi veznelerine ödenmesi mümkün.

Yüzde 9.1 artırıldı

Motorlu taşıtlar vergisi yeniden değerleme oranı artırılırken, bu oran Cumhurbaşkanı Kararı ile yüzde 9.11 olarak belirlenmişti.

1-3 yaşındaki otomobillerin 2021 yılı Motorlu taşıtlar vergisi’ motor silindir hacmi 1300 cc ve aşağısında olanlar için 1051 lira ile 1261 lira arasında uygulanacak.

Aynı yaşta motor silindir hacmi 1301 santimetreküp ile 1600 santimetreküp arasındaki otomobillerin vergisi de 1830 lira ile 2 bin 197 lira arasında olacak.
4001 santimetreküpün üzerindekilerin vergisi ise 45 bin 932 lira ile 50 bin 107 lira arasında değişecek.

Yıllık vergi tutarı, 1-6 yaş minibüslerde 1256 lira, aynı yaştaki 25 kişiye kadar otobüslerde 3 bin 172 lira, 1500 kilograma kadar kamyonet, kamyon ve benzeri araçlarda 1127 lira olacak.