Altında büyük vurgun başladı! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Altında büyük vurgun başladı!

Altın fiyatlarında yaşanan yükseliş dolandırıcıların da iştahını kabarttı.


Web Banner

Bir senede % 50’nin üstünde prim yapan altın, kalpazanların da gözdesi hâline geldi. Çeyrek, tam ve cumhuriyet altınının içini sarı bakır (pirinç madeni) ya da gümüş ile dolduran kalpazanlar, piyasada büyük vurgun yapıyor. Sahte altın üretiminde Avrupa’dan özel olarak getirilen cihazlar kullanılmaktadır.

Dolayısıyla yurtdaşın çıplak gözle bu ürünleri ayırt etmesi mümkün olamıyor. Kuyumcular dahi bu sahte altınları kesmeden ya da asit solüsyonu kullanmadan anlayamıyor. Merdiven altında üretim yapan dolandırıcılar, çete hâline gelmiş durumda. Anadolu’yu dahi karış karış gezen çete üyeleri, gözlerine kestirdikleri esnaf ve vatandaşa çeşitli yöntemler ile sahte altın satıyorlar.

Kuyumcuya satış, kalpazanlar için bu işin en riskli yöntemi olarak kabul ediliyor. Nihayetinde pek çok kuyumcu, altını artık kesmeden ya da test etmeden almıyor. Ancak bazı kuyumcular da kalpazanlardan nasibini alıyor. Vatandaşa direkt satış ise en kolay yöntem… Hastane bahçelerini adres edinen dolandırıcılar, “Hasta yakınım var, acil para gerekmektedir” gibi bahanelerle, sahte altını vatandaşa piyasa değerinin altında satıyor.

‘VATANDAŞ ANLAYAMAZ’
Altın dolandırıcılığının son zamanlarda ciddi şekilde arttığını belirten Emtia Piyasaları Uzmanı İslam Memiş “Türkiye çapında tüm esnaf ve kuyumcu odalarının içinde bulunduğu bir iletişim gurubumuz var. Son dönemde burda altın ile alakalı çok fazla dolandırıcılık şikâyeti alıyoruz.Bu kalpazanların hedefinde yoğun olarak çeyrek altın, tam altın, cumhuriyet altını ve bilezik-takı grubu yer almakta. Büyük bir çete hâline gelmişler. Öyle ki, Avrupa’dan büyük maliyetlerle özel cihazlar getiriyorlar. Bu cihazlar, emniyetin son dönemde yapmış olduğu bazı operasyonlarda da ortaya çıktı. Altının birebir taklidini yapabiliyorlar.

İçini gümüş ya da sarı bakır dediğimiz pirinç madeni ile dolduruyorlar. Gramı tutması için bu yöntemi uyguluyorlar. Üretim merdiven altı atölyelerde yapılıyor. Gözle ayırt etmek mümkün değil. Ancak kuyumcunun ürünü kesmesi ya da içerisinde asit bulunan solüsyon kullanması gerekmektedir” dedi.

TAKLİT EDİYORLAR

Kalpazan çetelerinin çok uzman çalıştığını dile getiren İslam Memiş “Öyle sahte ürünler alıyoruz ki, Türkiye’nin dev markalarının patentleri bile yer almakta. Paketli hâlde satıldığı için bazı esnaf bunu kesmek istemiyor. Direkt olarak vatandaşa satabiliyor. Piyasada ciddi anlamda bu tür sahte altın yer almakta. Direkt olarak yakaladığımız bireyleri polise teslim ediyoruz.

Ancak ‘düğünümde takıldı’ gibi yalanlar uydurarak emniyetten çıkıyorlar” açıklaması yaptı. Bu dolandırıcıların ‘kalpazan’ sıfatı ile yargılanması gerektiğini dile getiren İslam Memiş “Meclis’e bu konu hakkında bir yasa tasarısı geldi. Umarım müspet bir sonuç çıkar. Çok kalabalıklar, Anadolu’yu karış karış geziyorlar. Vatandaşa daha kolay satış yapabiliyorlar. Hastanede ya da mesai saatleri dışında (kuyumcular kapalıyken) yurttaşları çevirerek ‘Dükkânlar kapalı, piyasa fiyatının altına satabilirim’ yalanıyla satış yapıyorlar. Dolandırılan kişi ertesi gün bozdurmak için bizlere geldiğinde gerçeği öğreniyor” ifadelerini kullandı.

İNTERNETİ KULLANIYORLAR
Kuyumcularla yüz yüze gelemeyen kalpazanlar, sosyal ağ ve interneti kullanıyor. Vatandaşa “ucuz altın” söylemiyle sahte altın sattıklarını belirten İslam Memiş “Yüzde 70 indirimle altın satışı olur mu? Özel günlerde bu yöntemi çok kullanıyorlar. Anneler Günü, Sevgililer günü gibi… Zaten altının maliyeti ortada. Vatandaşlarımız bu kadar indirimli bir satış görürse sakın aldanmasın” uyarısında bulundu.

Web Banner
Web Banner