TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerini ve yetkili sendikaların takındığı tavrı sert bir dille eleştiren Demirel, seyyanen zam ısrarının emeklileri açlık sınırının altında kaderine terk etmek anlamına geldiğini belirterek, “Taban aylığına zam hem çalışanı hem emekliyi korur; adaleti sağlar, uçurumu kapatır” dedi.
“Masa Başındaki Rakamlar Sokaktaki Ateşi Söndürmüyor”
TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinin sahadaki gerçeklerle uyuşmadığını vurgulayan Genel Başkan Mehmet Demirel, sabit gelirlinin enflasyon altında ezildiğini belirtti. Demirel, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Kağıt üzerinde netleşen bu rakamlar; sahada, pazarda ve mutfakta yaşam mücadelesi veren sabit gelirliler için ne yazık ki yeni bir hüsran anlamına geliyor. Masa başında üretilen, gerçeklikten kopuk rakamlar, çarşıda pazarda her gün yüzleştiğimiz o büyük ateşi söndürmeye yetmiyor. Fahiş kira artışları, elektrik, doğal gaz ve temel gıda zamları ortadayken, açıklanan oranlar akla da mantığa da aykırıdır. Soruyorum: Bu oranlar kimin enflasyonu, kimin cüzdanını yansıtıyor?”
“Sahne Önünde Protesto, Sahne Arkasında Teslimiyet!”
Toplu sözleşme sürecinde kamu çalışanlarını masada yalnız bırakan sendikaların şimdiki protestolarını “samimiyetsiz bir tiyatro” olarak nitelendiren Demirel, yetkili sendika yönetimlerine sert yüklendi:
“Daha dün memur maaşı Meclis gündemine gelmişken, koşar adım giderek hakem heyeti masasının toplantı yeter sayısını sağlayanlar ve bu kararların kesinleşmesine zemin hazırlayanlar, bugün ne yüzle sokaklara dökülüyor? Maliye Bakanlığı önünde yapmacık slogan atanların samimiyetine kim inanır? Kamu çalışanları bu yapay atraksiyonların da, arkada dönen pazarlıkların da farkındadır. Bu millet, günü kurtarma amaçlı oynadığınız mağduriyet tiyatrosunu yutmaz!”
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’a Çağrı: “Seyyanen Zam Israrı Kimin Değirmenine Su Taşıyor?”
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile gerçekleştirdiği görüşmede yeniden “seyyanen zam” talebini gündeme getirmesini eleştiren Sağlık Liyakat-Sen Genel Başkanı Mehmet Demirel, çözümün “taban aylığı artışı” olduğunu belirterek doğrudan çağrıda bulundu:
“Ali, Taban Aylığına Zam İste!”: Çocukların bile anlayabileceği kadar berrak bir gerçek var; seyyanen zam sadece çalışan memur maaşını etkiler. Emekliyi, yıllarca bu devlete hizmet etmiş insanları taca atar.
Adalet Taban Aylığındadır: Taban aylığa yapılacak bir zam, hem aktif çalışan memuru hem de ekonomik şartlarda zorlanan memur emeklisini kapsar, herkesin yarasını sarar. Emekliyi tamamen sistemin dışına iten bu seyyanen zam ısrarındaki mantığı anlamak mümkün değildir. Kamuoyu bunu net bir şekilde not etmiştir.
“Kaşıkla Verilen Kepçeyle Geri Alınıyor”
Ekonomik şartların sabit gelirliler için insani standartların altına düştüğünü ifade eden Demirel, zammın daha cebe girmeden eridiğini söyledi. Gençlerin evlenmesinin, bir ailenin ev veya araba alabilmesinin artık birer hayal olduğunu belirten Demirel, konuşmasını şu can alıcı soruyla tamamladı:
“Yaşadığımız bu büyük tıkanıklığın sebebi; milyonların döktüğü alın terinin karşılığını bir türlü alamaması mı, yoksa o alın terinin her bir zerresine birilerinin göz dikmiş olması mı? Cevabı, her gün geçim savaşı veren ve sendikal tiyatroları içi sızlayarak izleyen kamu çalışanlarımızın ve emeklilerimizin vicdanına bırakıyorum. İnsanca yaşamak için gerçek anlamda refah payı ve taban aylık artışı şarttır.