Ağız El ve Ayaklarda Aniden Ortaya Çıkan Değişiklikler Kovid-19 Belirtisi Olabilir « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Ağız El ve Ayaklarda Aniden Ortaya Çıkan Değişiklikler Kovid-19 Belirtisi Olabilir

İspanya’da yapılan yeni bir araştırma göre, ağız, el ve ayaklarda aniden görülen Kovid-19 belirtisi olabileceğini açıkladı. 660’ı hafif-orta Kovid-19 vakasını inceleyen bilim adamları, hastaların yüzde 25’inin dilinde iltihaplanma ve şişlik geliştiğini gördü.


Web Banner

Çalışmaya katılan hastaların yüzde 40’ının avuç içlerinde ve ayak tabanlarında kızarıklık, yanma ve kurdeşen tespit edildi.

İspanya’nın başkenti Madrid’de yer alan La Paz Hastanesi Üniversitesi’nden araştırmacılar, dilde, elde ve ayakta ortaya çıkan şişkinlik ve kızarıklar Kovid-19 belirtisi olabileceğini açıkladı.

Bilim adamları, doktorların ve hemşirelerin daha hızlı Kovid-19 teşhisi koyabilmek için hastaların ağız boşluklarını, ellerini ve ayaklarını incelemesi gerektiğini söyledi.

IIFEMA’daki sahra hastanesinde 10-25 Nisan tarihleri ​​arasında tedavi edilen 666 hafif-orta Kovid-19 hastası dahil oldu.

Hastaların yüzde 45,7’sinin dillerinde, ellerinde ve ayaklarında değişiklikler görüldü.

HASTALARIN DÖRTTE BİRİNDE DİL DEĞİŞTİ

Dört hastadan birinde (yüzde 25,7), “Kovid dil” olarak adlandırılan dil değişiklikleri bildirildi.

Araştırmacılar, en yaygın görülen semptomun papilla iltihabı ve dilin yüzeyindeki küçük yumrular çıkmasına sebep olan geçici lingual papillit olduğunu söyledi.

Bununla birlikte uzmanlar, çalışmaya dahil olanların yüzde 6,9’unda iyi huylu ve bulaşıcı olmayan ağız ülseri (aftöz stomatite) geliştiğini söyledi.

Ek olarak, hastaların yüzde 6,6’sı, dilin şişmesine ve renginin değişmesine sebep olan dil iltihabı (glossit) geliştirdi. Hastaların yüzde dördünde, dil yüzeyinde beyazımsı bir kaplama şeklinde ortaya çıkan yamalı depapilasyon görüldü.

HASTALARIN YÜZDE 40’INDA CİLT SOYULMASI MEYDANA GELDİ

Araştırmacılar, hastaların yüzde 40’ında el ve ayakların görünümün değiştiğini söyledi. En yaygın durumun cilt soyulması (deskuamasyon) olduğu bildirildi.

Bilim adamları hastaların yüzde 15’inin avuçlarında ve ayak tabanlarında kaşıma dürtüsüne sebep olan kırmızımsı kahverengiye bir görünüm olduğunu, yüzde 7’sinin ise hastalığın eritrodizestezi adı verilen yanma hissi söyledi. Daha küçük bir yüzde ise (6,9), kurdeşen, yüzde 2,9’u kızarıklık bildirdi.

İki haftalık bir süre içinde bir sahra hastanesine kabul edilen hafif-orta derecede Kovid-19 hastaların neredeyse yarısı mukokutanöz bulgular gösterdi.

‘Ağız boşluğu muayenesi, ellerde ve ayaklarda kızarıklık ve şişlik, ince palmoplantar deskuamasyon ve kırmızımsı-kahverengi maküller Kovid-19 enfeksiyonunu teşhis etmemize yardımcı olabilir ve rutin olarak kontrol edilmelidir.”

Web Banner
Web Banner