ABD’nin 50 yıl aranın ardından Ay’a gönderdiği uzay aracının inişi risk altında « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

ABD’nin 50 yıl aranın ardından Ay’a gönderdiği uzay aracının inişi risk altında


ABD’nin 50 yılı aşkın bir süre sonra Ay’a ilk yumuşak iniş girişimi, Astrobotic Technology isimli özel bir şirketin uzay aracında yaşanan ‘yakıt sızıntısı’ sonrası belirsizliğe düştü. Pittsburgh merkezli havacılık şirketinden yapılan açıklamada, pazartesi günkü fırlatmadan sonra “Peregrine” isimli uzay aracı ile iletişim kurulduğu, sistemlerin tümünün açıldığı ve önceden tasarlandığı gibi çalışmaya başladığı belirtildi. Ancak çok geçmeden “kritik bir yakıt kaybı” olduğunun anlaşıldığı ve bunun da Ay’a 23 Şubat’ta inme planlarını (muhtemelen) suya düşürdüğü dile getirildi.

Pazartesi geç saatlerde bir açıklama daha yapan şirket, sızıntının devam ettiğini ve iniş aracının yaklaşık 40 saat içinde güneş enerjisini kaybetmeye başlayacağının tahmin edildiğini duyurdu.  Keza uzay aracında, güneş panellerinin sabit biçimde Güneş’e doğrultmasını engelleyen bir “anormallik” yaşandığı bildirildi. Şirket mühendislerinin “tahrik sistemindeki arıza” olarak tanımladığı sorunu değerlendirdiği diğer yandan da güneş panelinin güneş ışığını toplayıp bataryasını şarj edebilmesi için iniş aracını güneşe doğru yönlendirmesini başardığı aktarıldı. 

Havacılık uzmanları ise Peregrine’nin güneş enerjisi ile pilleri şarj etme yeteneği olmadan misyonunu yerine getirmesinin mümkün olmayacağına işaret ediyor. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı’ndan (NASA) yapılan açıklamada da, “Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) Programı” kapsamında Ay’a iniş için fırlatılan “Peregrine” adlı uzay aracının teknik bir sorunla karşı karşıya kaldığı bildirildi.

DÜNYA İLE İLETİŞİME GEÇEBİLECEK

Öte yandan Peregrine uzay aracının teknik aksaklıklar sırasında kendini koruyacak güce ve Dünya ile iletişime geçebilecek şekilde programlandığı belirtiliyor.

Astrobotic, tahrik sistemi sorununun “uzay aracının Ay’a yumuşak iniş yapma kabiliyetini tehdit ettiğini” aktardı. Zira iniş aracı, sadece Ay’a yolculuk sırasında değil, Ay’a iniş sırasında da manevra yapmak için motorlar ve iticilerle donatılmış durumda.

Boeing ve Lockheed Martin’in ortak girişimi “United Launch Alliance (ULA)” tarafından geliştirilen “Peregrine” isimli Ay’a iniş aracını taşıyan “Vulcan Centaur” roketi, dün sabah (8 Ocak) ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Uzay İstasyonu’ndan fırlatılmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRNew York’un altına Yahudi tüneli! Dünya bu görüntüleri konuşuyorHaberi Görüntüle