ABD Afganistan’da savaşı kayıp mı etti? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

ABD Afganistan’da savaşı kayıp mı etti?


Washington Post Afganistan’daki 18 yıldır devam eden savaşın gizli belgelerini yayınladı. Bu belgelere göre, ABD’nin üst düzey yetkililerin Afganistan’daki 18 yıllık savaşın artık kazanılamayacağı gerçeğini çarpıttıkları ifade edildi.

Ele geçirilen 2 bin sayfalık belgelerde, Afganistan’daki savaşta doğrudan rol oynamış, yetkili, general ve diplomatların görüşlerine yer verdiği görülüyor.

Görüşlerine başvurulanlardan 400’den fazlası Afganistan’da işlerin yolunda gitmediğini ve ABD’nin ülkede bir bataklığa saplandığı dile getirildi.

“Afganistan’ı temel olarak anlamaktan uzaktık”

Belgelerde, Eski Başkanlar George W. Bush ve Barack Obama döneminde Beyaz Saray’da Afganistan masasının başındaki Korgeneral Douglas Lute, “Afganistan’ı temel olarak anlamaktan uzaktık. Ne yaptığımızı bilmiyorduk. Nasıl bir yükün altına girdiğimizin farkında değildik” dedi.

Görüşlerine yer verilen yetkililerin büyük bölümü, ABD’nin halen Afganistan’da yürüttüğü stratejinin yanlış olduğunu, yetkililerin bunu bildiğini ancak kamuoyuna açıklamadığına dikkati çekti.

Belgelerde başkan seviyesinden orta düzey yetkililere kadar kamuoyuna yapılan tüm açıklamalarda, sahadaki verilerin çarpıtıldığı ortaya çıktı.

“En iyi resmi ortaya koymak için tüm veriler değiştirildi”

Afganistan’da terörle mücadele konusunda Amerikan askerlerine 2013-2014 döneminde üst düzey danışmanlık yapan eski Albay Bob Crowley, “En iyi resmi ortaya koymak için tüm veriler değiştirildi. Örneğin anketler tamamen güvenilmezdi ancak yaptığımız her şeyin doğru olduğunu belirtecek şekilde düzenleniyordu” değerlendirmesinde bulundu.