2023 Memur zammı ne kadar olacak? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

2023 Memur zammı ne kadar olacak?


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti açıkladı. Erdoğan, asgari ücretin yüzde 54,6 zamla 8506 TL olarak uygulanacağını açıkladı.

 

Asgari ücrete zammıyla ilgili yaptığı açıklamada memur ve emeklilerin merakla beklediği maaş zamlarına ilişkinde mesaj veren Erdoğan “Geçtiğimiz haftalarda kamu görevlilerinin ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine kadar anlayışla çözüme kavuşturduk. Memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış oranlarını da bu şekilde tespit edeceğiz.” dedi.

‘REFAH PAYI’ BEKLENTİSİ

Erdoğan’ın açıklaması sonrası memur ve emeklilerde toplu sözleşme ve enflasyona farkına ek ‘refah payı’ beklentisi oluştu.

MEMUR MAAŞLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Memur maaş zammı, her yıl iki kez 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı oranında belirleniyor.

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin gündeminde yer alan memur zammı için gözler son veril olan Ocak ayı enflasyon rakamı kaldı. TÜİK tarafından 2 Ocak günü açıklanacak olan enflasyon oranlarının ardından memur maaşlarına yapılacak zam oranı netlik kazanacak.

Kasım ayından itibaren yüzde 15,11 olarak hesaplanan enflasyonun Aralık ayında %3 artması halinde 6 aylık enflasyon oranı ise 17,5 olacak. Toplu sözleşme zammı ise 2022’nin son 6 ayı için yüzde 7.

MEMUR- SEN’DEN AÇIKLAMA VAR: ÖRNEK OLMALI

Memurlar Sendikası Konfederasyonu (Memur-Sen), asgari ücretin belli olmasının ardından enflasyonun ürettiği kayıpların telafi edilmesi ve ilave iyileştirme kararı alınması gerektiğini belirtti.

Memur-Sen, asgari ücretin belli olmasının ardından memur zammı ve asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücreti 8 bin 506 lira olarak açıklamasından sonra Memur-Sen, asgari ücrete gelen zammın örnek olması gerektiğini ve memurların da aynı şekilde enflasyona karşı korunması gerektiğini belirtti. Yapılan açıklamada, “Asgari ücrete yapılan artış örnek olmalı, diğer sabit gelirliler de korunmalıdır. 2023 için asgari ücret yüzde 54,5 artırılarak 8 bin 500 TL olarak belirlendi. Bu artış örnek olmalı, enflasyon korkusu son bulmalı, gelir dağılımında adalet için kamu görevlilerinin alım gücü yükseltilmelidir” ifadeleri yer aldı.

“OCAK AYINDA DA KAMU GÖREVLİLERİMİZE YÖNELİK İLAVE İYİLEŞTİRMELER YAPILMALI”

Emek tarafında enflasyon kaynaklı oluşan kaybın gelir dağılımında adaleti de olumsuz yönde etkileyerek gelirler arası dengesizliğe sebep oluştuğu vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Gelirleri artırma yönünde alınacak karar, reel gelirin artışını sağlayacak geçmiş dönem oluşan kayıpları telafi edecek mahiyette olmalıdır. Nitekim önemli olan rakamsal artışların değil, alım gücünü artıran ve fiyat istikrarının sağlandığı bir piyasa ortamı oluşturmaktır. Bu çerçevede 2023 Ocak ayında da kamu görevlilerimize yönelik ilave iyileştirmeler yapılmalı, süreç yetkili konfederasyonun katılımıyla olmalı, kayıpları telafi eden bir sonuç ortaya çıkmalıdır.”