Zeytinyağ Fiyatları Yeniden Yükselebilir « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Zeytinyağ Fiyatları Yeniden Yükselebilir

Akhisar Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, Ayçiçek yağı ile zeytinyağı arasındaki fiyat farkının kapanmasının zeytinyağı fiyatlarını tetiklediğini, bunun yanında hasat zamanı yüksek miktarlarda dökme zeytinyağı ihracının ve ülkelerin stokçuluğa yönelmesinin de fiyatları etkilediğini belirtiyor.

Bu haber 03 Şubat 2021 - 16:23 'de eklendi ve 122 kez görüntülendi.

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır da yaşanan kuraklık sebebiyle bu sene bölgede yüzde 50-60 civarında ürün kayıpların olduğunu söylüyor.

Artan kuraklık ve salgın koşulları yağ fiyatlarını artırmaya devam ediyor.

Son dönemdeki hızlı artışıyla dikkat çeken Ayçiçek yağından sonra şimdi de gözler zeytinyağına çevrildi.

Zeytinyağı üretiminde dünyanın en önemli ülkelerinden biri olan Türkiye’de zeytinyağı fiyatları geçen seneye göre yüzde 50′ artış gösterdi. Artışın ileriki dönemlerde devam edebileceği söyleniyor.

Akhisar Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, sadece zeytinyağı fiyatlarında değil, dünyadaki bütün bitkisel yağ fiyatlarında bu sene yüzde 110’luk artış yaşandı.

FİYATLAR ARTMAYA DEVAM EDEBİLİR

Dünya piyasasındaki dolar kuru, zeytinyağı ihracatı, iklimsel olaylar gibi sebeplerle zeytinyağı fiyatların artış gösterdiğini ve bu artışın devam edebileceğini söyledi.

BİR SENEDE 14 LİRALIK FARK

Bu sene dünya zeytinyağı ihracat hareketliliğin yüzde 20 arttığını, ”Yurtdışındaki ülkelerin stoklarını daha çok artırmak için bizim gibi üretici ülkelerden zeytinyağı talep etmeleri zeytinyağının litre fiyatını yükseltti. Geçen sene litresi 16 lira olan zeytinyağının üretici fiyatı bu sene 25-30 liralara çıktı. Bu rakamların bir de market rafına yansıması var.”

Türkiye’de zeytinyağı fiyatları dünya piyasasının altında olduğuna dikkat çekti.

FİYATLAR DAHA DA ARTACAK

Kovid-19 salgın sebebiyle ülkelerin, stok yarışına girdiğini; dökme zeytinyağı ihracatındaki artış sebebiyle ileriki dönemlerde zeytinyağı fiyatları daha da artacak.

DÖKME ZEYTİNYAĞI İHRACATI YOKLUĞA YOL AÇAR

Hasat döneminden yeni çıkan Türkiye’nin önünde 9-10 aylık bir zaman varken şimdiden dökme zeytinyağı ihracatı ile elindeki stokları eritmesinin yaz aylarında ‘yokluğa’ yol açacağı ve fiyat artışını daha tetikleyeceği söyleniyor.

Yılın 3 ayında üretilip 12 ayında satılan bir ürün zeytinyağı. Hasat zamanında çok fazla zeytinyağı çıkıyor. Çiftçinin hasatta hemen satamadığı ürün dökme zeytinyağı ihracatı şeklinde gemilerle İspanya, İtalya gibi ülkeye binlerce ton olarak gönderiliyor.

Onlar da alıp stokluyorlar. Sonra da kendileri üretmiş gibi satıyorlar. Hasatta elimizde çok olan zeytinyağını dökme ihracatla gönderdiğimizde bu sefer de yazın elimizde zeytinyağı az kalıyor ve fiyatlar artıyor.

Ayçiçek yağı ile zeytinyağı arasındaki farkın kapanmasının da zeytinyağı fiyatlarını tetiklediğini, Türkiye’de zeytinyağı rekoltesinin bu sene düşük olmasını fiyatları etkileyen faktörlerin arasında gösterdi.

ÜRETİM YÜZDE 25 DÜŞTÜ

Zeytinyağındaki üretim bu yıl yüzde 25 azaldı. Geçen sene üretim 225 bin ton civarındaydı, bu sene 175 bin ton civarında. Bu rakamlar ciddi kayıplar.

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ise iklimsel olaylardan kaynaklı hasatta sorun olduğunu ve düşüş yaşandığını belirtti.

Mayıs ayında zeytini vuran sıcaklıklılardan sonra yüzde 30 civarında bir kayıp beklediklerini, eylül ve ekim aylarında bekledikleri yağışları alamadıklarını ve kayıp beklentisinin tahmin edilenin de üzerine çıktığını söyledi.

”Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 50-60 civarında bizim bir ürün kaybımız var. Bu durum fiyata yansıması haliyle kaçınılmaz bir durum.

Ayçiçek yağının artması gözde bir durumda olan zeytinyağının da artmasına sebep oluyor.”

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN