Uzman Öğretmenlik yürürlüğe giriyor « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Uzman Öğretmenlik yürürlüğe giriyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Öğretmenlik Meslek Kanunu meclise sunulmuştu. İlgili kanunun yarından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.


Web Banner

Cumhurbaşkanı Erdoğan ”Öğretmenliği kariyer mesleği olarak tanımlayarak, adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik alanlarında hakları, görevleri ve sorumlulukları da netleştiriyoruz” demişti.

UZMAN ÖĞRETMEN NASIL OLUNUR ?

Uzman öğretmen olmak için meslekte 10 yılı tamamlamış olup, bunun akabinde uzman öğretmenlik sınavında başarılı olmak gerekiyor. Bunun dışında herhangi bir prosedür bulunmuyor. Uzman öğretmenlerin maaşlarında net 1000 TL artış yapılması bekleniyor. Uzman öğretmenler 10 yılda uzman olarak görev yaptıkları takdirde Başöğretmenlik sınavına girmeye hak kazanacaklar ve sınavda başarılı olmaları durumunda Başöğretmen ünvanı kazanacaklar.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NEDİR?
– Öğretmen Meslek Kanunu, 750 bini kadrolu, 110 bini sözleşmeli, 100 binden fazlası okul yöneticisi olmak üzere 1 milyona yakın öğretmeni kapsıyor.

– Sözleşmeli ve kadrolu öğretmen ayrımı ortadan kalkacak. Mecburi hizmet hariç tüm öğretmenler aynı haklara sahip olacak.

– Adaylık kaldırma sınavı yapılmayacak. Öğretmenlerin mesleki gelişimleri temelinde bir program uygulanarak adaylara destek verilecek.

– Mesleki gelişim programlarında, yeni atanan ya da deneyimi 5 yılın altında olanlara öncelik veren uygulama hayata geçirilecek.

– 10 yılını doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik imkânı getirilecek. Eğitimlerini tamamlayan ve sınavdan başarıyla geçen uzman öğretmenlerin maaşları 1000 lira artacak. Yeni düzenlemede, sözleşmeli öğretmenlerin 3 artı 1 zorunlu hizmet sürelerinin de bu 10 yıllık sürece dahil olması bekleniyor.

– 10 yıllık uzman öğretmenler eğitimlerini tamamlayıp sınavda başarılı oldukları takdirde başöğretmen unvanı ile görev yapacaklar. Maaşları da 2000 lira artacak.

– 75 bine yakın uzmanlık sınavını kazanmış öğretmen mevcut. Bu öğretmenlerin, kanunun yürürlüğe girmesinin ardından uzman öğretmenliğe geçiş yapması bekleniyor. Hâlihazırda 10 yılını doldurmuş yaklaşık 600 bin öğretmenin tamamı, herhangi bir kontenjan kısıtlaması olmadan bakanlığın düzenleyeceği eğitimlere ve ardından yapılacak uzmanlık sınavına girme hakkı elde edecek. Uzmanlıkta 10 yılını doldurmuş öğretmenler ise düzenlenecek eğitimlere katılıp ardından yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde başöğretmenliğe hak kazanacak.

Web Banner
Web Banner