Ücretsiz izne primi düzenlemesi yapılmalı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Ücretsiz izne primi düzenlemesi yapılmalı


Ücretsiz izne çıkarılacaklara sağlık primi düzenlemesi yapılsın

Hükümet tarafından açıklanan Kanun teklifine göre işten çıkarmalar 3 ay süreyle yasaklanacak. Bu süre içerisinde ücretsiz izin uygulanacak ve ücretsiz izne çıkarılan işçilere İşsizlik Sigortası Fonu’ndan günlük 39,24 TL olmak üzere aylık 1177 lira ödeme yapılacak.

KISA ÇALIŞMADA PRİMLER ÖDENECEK

Burada önemli bir sorun daha çıkıyor ki ücretsiz izne ayrılanların genel sağlık sigortaları sadece bir ay geçerli. Dün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk “Şu ana kadar Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvuran firmalarımızın yüzde 77’si 10 kişiden az çalışanı olan firmalarımız. Bu dönemde 1.752 lira ila 4 bin 380 lira arasında gelir desteğini çalışanlarımıza sunacağız. Ayrıca Kısa Çalışma Ödeneği’nde Genel Sağlık Sigortası primleri de ödenecek” demişti.

YENİ KANUNA MADDE EKLENSİN

Yeni mağduriyet oluşmaması için ücretsiz izne çıkarılan çalışanlarında genel sağlık sigortasına bir düzenleme yapılması gerekiyor. Aksi takdirde ücretsiz izne ayrılan 30 günden sonra sağlık hizmetlerinden yararlanamama veya her ay GSS primi ödemek suretiyle sağlık hizmetlerinden yararlanabilme durumu olacaktır. Olası mağduriyetlerin önüne geçmek için bu pandemi sürecinde ücretsiz izne ayrılanların genel sağlık sigortaları devlet tarafından karşılanmalıdır.

KANUN NE DİYOR?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 67. maddesinin sondan ikinci fıkrasında ücretsiz izne ayrılanların genel sağlık sigortalarının bir ay için devam edeceği yazılmıştır. Yani bir ayı aşan sürede işçi ve çalışanlar genel sağlık sigortasından yararlanamayacaklar.

ÜCRETSİZ İZNE AYRILANLARA DÜZENLEME YAPILSIN

Yasa teklifi henüz kanunlaşmadı. 1.177 TL’lik aylık ücretten yararlanacak olan ve ücretsiz izne ayrılanların genel sağlık sigortası primlerine de bir düzenleme yapılması gerekmektedir.

KANUNUN 67. MADDESİNİN İLGİLİ BÖLÜMÜ ŞU ŞEKİLDE

“Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Şartları ve Katılım Payı”

Sağlık hizmetlerinden yararlanma şartları
MADDE 67- (Değişik: 17/4/2008-5754/42 md.)

“4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıların 4857 sayılı İş Kanununun 56 ncı ve 74 üncü maddeleri ile diğer iş kanunlarında ücretsiz izin sayılan süreler haricinde ayrıca bir takvim yılı içerisinde toplam bir ayı aşmayan ve işverenlerince belgelendirilen ücretsiz izin sürelerinde genel sağlık sigortalılıkları devam eder.”

Kaynak : SGK Rehberi