TYP YA DA BÜTÜNÜ BÖLME YARIMI YEME! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

TYP YA DA BÜTÜNÜ BÖLME YARIMI YEME!


 

Okullar öğrencileri ile önümüzdeki hafta buluşacak. Her yıl,  okul yöneticilerinin bu vakitlerde diken üstünde olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Okul yöneticisi arkadaşların her yıl olduğu gibi bu yılda,bir taraftan öğretmen ihtiyacı, ders programı, veli – öğrenci problemleri ile uğraşırken öte yandan okulun temizlik başta olmak üzere  okulların fiziki ihtiyaçları için didinip duruyor.

 

Yönetici arkadaşlar, geçmiş yıllarda personel ihtiyacını iyi- kötü TYP kapsamında karşılarken,  bu sene farklı bir problem ve patinajın içerisinde maalesef. Sahanın nabzını tutan ve okullardaki gerçeğe vakıf olanlar elbette neyi kastettiğimizi anlamışlardır.

 

Dilerseniz biraz izah edelim:

 

MEB’nın,  geçmiş yıllarda olmayan bir irade ve inisiyatif ortaya koyarak bu sene,  neredeyse tüm okul türlerine -az ya da çok- ödenek göndermesine ve  TYP kapsamında İstanbul’a 6500 civarında bir kontenjan verilmesine rağmen okulların yaşadığı soruna çözüm üretmeyi başardığını söyleyemeyiz.

 

Eskilerin, konuksever (!) ev sahiplerinin   ekmeğe uzanan misafire reva gördüğünü anlatırken güzel bir söz söylemiş. Bugün, okullara verilen TYP personelini anlatırken bu sözü hatırlatmadan geçemeyeceğim. Hani diyorlar ya;

“Bütünü bölme, yarımı yeme; ye Allah’ını seversen ye!”

 

Peki TYP ‘de “bütünü böldürmeyen”, “yarımı yedirmeyen ” ne?

 

Bir kaç somut problemi ifade edelim:

 

1.TYP’den çalışacak bir personelin çalışma süresi eskiden 24 ay idi. Bu sene 9 aya düşürüldü. Bu da önceki yıllarda çalıştırılan,  9 aylık çalışma süresi dolan hiçbir personelin bu sene çalıştırılamayacağı anlamına geliyor. Ayrıca, geçen yıl 7 ay çalışan bu sene görevlendirildiğinde  2 ay sonra süresi doluyor ve  otomatikman TYP kapsamındaki görevlendirmesi bitiyor.

 

2.TYP kapsamında çalışan personelinin özürlü devamsızlık süresi 15 günden 5 güne düşürüldü.  Bu da,  6 gün sağlık raporu alan bir personelin sözleşmesinin bitmesi anlamına geliyor. Bu durumda okul yöneticisi TYP’li personele ya hasta olmayı yasaklayacak ya da   rapor almadan gayri resmi olarak izin verecek.

 

3.TYP personelinin sözleşme süresi 05 Eylül’de başlıyor 17 Ocak’da sona eriyor. 5 veya 6 aylık bir süre söz konusu. Geçen yıl 9 ay üzerinden düzenleniyordu. Ara tatillerde geniş kapsamlı okul temizlik  yapılabiliyordu; bu şartlarda okul yöneticileri muhtemelen kendileri genel temizlik yapacak.

 

4.Çalıştırılacak  personelin hane gelirinin asgari ücretin bir buçuk katı olmaması gerekiyor.  U durum personel istihdamında ayrıca bir sorun olarak zikredilebilir.

 

5.Önceleri okul yöneticileri TYP istihdam politikasından kaynaklanan boşluğu doldurmak için çalıştırdığı personeli OAB  marifeti ile çalıştırarak çözüm üretebiliyordu son süreçte bu da yasaklandı. OAB’nde çalışan personel TYP kapsamında görevlendirme yapılamıyor.

 

Şimdi beşi bir yerde sorun ortada iken hangi 6500 kontenjandan bahsediyoruz?

 

Uygun şartlarda personel bulamayan, maç ortasında kural değiştiği için elindeki personeli gönderen birçok yönetici arkadaşın yeni personel bulamadığını, bulsa bile yeni görevlendirme için beklemek zorunda olduğunu bunun da okulda ciddi anlamda boşluğa neden olduğunu dile getiren onlarca şikayet  alıyoruz.

 

Şimdi elimizi vicdanınıza koyarak soralım:

TYP, mevcut haliyle okulların sorununu çözebilmiş midir?

Anlamadım?!…

 

İdris Şekerci

EBS İstanbul 6 Nolu Şube Başkanı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İdris ŞEKERCİidrissekerci@kamudanajans.com