TORPİLLİ ATAMALAR SAYIŞTAY RAPORUNA GİRDİ « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

TORPİLLİ ATAMALAR SAYIŞTAY RAPORUNA GİRDİ

Sayıştay, 2020 Yılı Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu’nu açıkladı.


Web Banner

Raporda hataları içeren toplam 5 bin 882 bulgu tespit edildiği, en fazla tespit edilen konunun ise “taşınmazların muhasebe kayıtlarının yapılmaması” olarak kayıtlara geçtiği görüldü.

SAYIŞTAY RAPORLARINDAKİ İHALELER

Sayıştay Raporu’nda yer alan ihale konulu tespitlerde; İhalelerdeki dokümanlarda çelişki ve noksanlıkların görüldüğü, pazarlık usulünün seçildiği ve şartname bedelinin çok yüksek belirlendiği tespit edildi. Öte yandan bazı ihalelerde ilkelere aykırı olmasına rağmen, ihtiyaçların pazarlık usulü ile karşılandığı tespit edildiği, ihalelerde gerçek piyasa fiyatlarının değil, aşırı yüksek fiyatların esas alındığı belirtildi.

USULSÜZ MALİ YÖNETMELİK KOYULDU

Sayıştay Dış Denetim Raporu’nda yer alan tespit şu şekilde ifade edildi:

“6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun “Daireler Kurulu” başlıklı 27’nci maddesinde genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerince mali konularda düzenlenecek yönetmelikler ile yönetmelik niteliğindeki düzenleyici işlemlerin, Sayıştay’ın istişari görüşü alınarak yürürlüğe konulacağı hüküm altına alınmıştır.”

Yukarda belirtilen kanuna rağmen bazı kamu idarelerince bu zorunluluğa uyulmadığı tespit edilirken mali varlıkların muhasebeleştirilmediği de raporda yer aldı.

TAZMİNAT AYIRMAYIP, FAZLA ÇALIŞTIRDILAR

Kamu idarelerinin, kıdem tazminatı alma hakkı bulunan personele ödenmesi gereken tutar için karşılık ayırmaları ve bu karşılıkları muhasebe kayıtlarında izlemeleri ve kaydetmeleri gerekiyor. Ancak denetimlerde bazı kamu idarelerinin çalıştırılan personel için kıdem tazminatı karşılığı ayırmadığı, muhasebeleştirme ilkesine uyulmadığı, kıdem tazminatının yıldan yıla yeni duruma göre güncellenmediği ve bu yükümlülüklerin mali tablolarda raporlanmadığı görüldü. Bunun yanı sıra personellerin yıllık çalışma saati olan 270 saatin üzerine çıkılarak çalıştırıldığı tespit edildi.

TORPİLLİ ATAMALAR DA SAYIŞTAY RAPORUNA GİRDİ

Denetimlerde öğretim üyeliği kadrolarına yapılacak atamalar için objektiflik ve denetlenebilirlik ilkelerine riayet edilmediği görüldü. İlanların çoğunun belirli bir kişiye işaret eden şartları istediği ve bu sebeple yalnızca birer kişinin başvurabildiği tespiti dikkat çeken bulgular arasında…

Web Banner
Web Banner