Tespit Davası Nedir, Hangi Durumlarda Açılır? Tespit Davası Görevli Mahkeme Hangisidir? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Tespit Davası Nedir, Hangi Durumlarda Açılır? Tespit Davası Görevli Mahkeme Hangisidir?


 Mahkeme üzerinden saklanması gereken birtakım kararlar kapsamında tespit davası açılır. Bu davanın nasıl açılacağı ve ne işe yaradığı merak edilen konulardan biridir.

 Tespit Davası Nedir, Hangi Durumlarda Açılır?

 Bir hukuki ilişki ile beraber hakkın varlığının ya da yokluğunun mahkeme kararı üzerinden saptanması tespit davası olarak bilinir. Elbette bu dava yalnızca hukuki ilişkinin varlığı kapsamında tespit edilmesi ile gerçekleşir. Böylece hukuki karar açılmış veya açılacak olan davanın konusuna bağlı olarak içeriğini oluşturur. Böylece hukuki kapsamda bir hakkın varlığı ile yokluğuna bağlı olarak, hukuki bir yapısı var ise o vakit tespit davası açılabilir.

 Tespit Davası Görevli Mahkeme Hangisidir?

 Bu konuda en çok merak edilen konulardan biri tespit davasında görevli mahkemelerdir. Asliye Hukuk Mahkemesi ile beraber Asliye Ticaret Mahkemesi tespit davasında görevli olan mahkemeler şeklinde öne çıkar. Bu doğrultuda davanın türüne ve yapısına bağlı olarak bu iki mahkemeden biri üzerinden dava açma süreci devam eder. İcra takibi başlatılmadan ya da icra takibinin başlatılması ile beraber, borçlu olduğu iddia edilen kişiler tarafınca bu dava açılması gerçekleşir. Özellikle sonuç ve karar bakımından önemli dava türleri arasında yer alır.