Tek Kanıt Bile Yok Dünya Şokta: DSÖ’den Wuhan Açıklaması « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Tek Kanıt Bile Yok Dünya Şokta: DSÖ’den Wuhan Açıklaması

Kovid-19’un çıktığı yer olarak düşünülen Wuhan’da haftalardır araştırmalar yapan Dünya Sağlık Örgütü ekibi, yarasa ve pangolinlerin Kovid-19’u insanlara bulaştırdığına dair kanıt olmadığını, “Aralık 2019′ yılından önce Wuhan’da Kovid-19 olduğuna dair bir kanıt yok.”


Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, virüsün laboratuvardan sızmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Çin’in Wuhan kentinde Kovid-19’un kaynağını bulmak için Dünya Sağlık Örgütü ekibinin araştırmasında sona doğru gelindi.

Bugün itibarıyla araştırmalarını sonlandırarak Wuhan’dan ayrılmaya hazırlanan ekip, gerçekleştirdiği basın toplantısında ulaştıkları bulguları dünyayla paylaştı.

Kovid-19’un çıktığı yer olarak düşünülen Wuhan’da haftalardır araştırmalar yapan Dünya Sağlık Örgütü ekibi, virüsün hayvandan insana geçmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu, yarasa ve pangolinlerin Kovid-19’u insanlara bulaştırdığına dair kanıt olmadığını, “Aralık 2019′ yılından önce Wuhan’da Kovid-19 olduğuna dair bir kanıt yok.” Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, virüsün Wuhan’dan önce Çin’in diğer bölgelerinde çıkmış olabileceğini söyledi.

Yetkililer, virüsün laboratuvardan sızmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

İLK KEZ WUHAN’DA TESPİT EDİLMİŞTİ

Dünya, Kovid-19 salgınından ilk defa Çin’in 31 Aralık 2019′ yılında Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde “kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığının” ortaya çıktığını Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirmesiyle haberdar olmuştu.

Hastalık, ilk defa Wuhan’da deniz ürünleri gıda pazarını ziyaret yapan kişilerde görülmüş, sebebi anlaşılamayan “solunum rahatsızlığı” şikayetiyle 17 Kasım’ tarihinde ilk hasta hastaneye başvurmuştu.

Akciğer iltihaplanmasına yol açan hastalığa yarasalarda olan bir beta Kovid-19 mutasyona uğramış hali olduğu tahmin edilen, daha önce bilinmeyen türdeki bir Kovid-19’un sebep olduğu anlaşılmıştı.